A Gnawa szertartás rejtélye

Mától július 22-ig felbolydul Balatonlelle: bemutatkozik és kipróbálható a flamenco és sevillana tánc, beindulnak a kolumbiai ritmusok, afrikai táncok és ütős hangszerek forrósítják a hangulatot, és többek között azt is megtudhatjuk, mi az a Gnawa szertartás és a guembri. Mindezt a Babel Sound keretében.

Aki nem tudja, mi az a Gnawa szertartás, ne csüggedjen, Balatonlellén, a Babel Soundon hamarosan minden kiderül. De nem csak a tradicionális marokkói szertartás és zene kerül itt terítékre, hanem számos kultúra mutatkozik be a hazai fesztiválpaletta egyik legizgalmasabb, de minden bizonnyal “legkézművesebb” rendezvényén. A teljesség igénye
nélkül: bemutatkoznak a latin táncok, és a spanyol Julian Olivares & Yago Salorio révén a flamenco ritmusok bűvöletében tölthetünk napokat a Babel Sound Latin Sátrában. Ugyanitt flamenco és sevillana tánc és ének bemutatót tart a szintén spanyol Paloma Povedano.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A Katalán Pavilonban egy fotó kiállítás várja az érdeklődőket, melyet a barcelonai Katalán Kultúrintézet bocsátott a
szervezők rendelkezésére. A pavilon mellett található a második latin workshop sátor, ahol a katalán ének, a  tradicionális hangszerek és a ritmusok workshopja mellett latin-amerikai ritmusokkal lehet megismerkedni.

A Szabadstrandon elhelyezkedő nagy táncsátorban keleti és afrikai tánc workshopok, tanfolyamok várják a közönséget délelőttönként.

A Marokkói és afrikai tábor workshop programjában a Gnawa szertartás mellett megismerkedhetünk két izgalmas hangszerrel, a didgeridoo-val és a darbukával, mely utóbbit az Egyiptomból érkező Mahmoud Fadl mutat be az érdeklődőknek. Lesz Roma Sátor is, ahol a cigány táncokkal cigány zene mellett lehet megismerkedni. Az Indonéz sátorban pedig, egyebek mellett az Indonéz árnyjáték, a Gamelán zene illetve az Indonéz táncok szerelmesei mélyülhetnek el.

Akash Bhatt workshop
Akash Bhatt workshop

Az Indiai sátorban természetesen a tabla és a szitár áll majd a központban. A Balkán Táborban Bosznia-Hercegovina tradicionális városi zenéjéről, a Sevdah-ról, a szerb tört ritmusokról és a balkáni harmonika stílusokról tartanak témában szakavatottak workshopot. A

Bábel Kert Szabadtéri Színpad mutatja be esténként a nagyobb koncerteket és a Bábel Kert parkjában a Magyar kulturális sátorban egy irodalmi pódium kap még helyt, ahol a koncertek előtt és után az irodalom, a vers és a zene találkozását lehet felfedezni. A Szabadtéri Színpad mellett, a Művelődési ház nagytermében pedig Izrael Állam elmúlt 60 évének törtönetéről lehet egy speciális hologram kiállítást megtekinteni.

A Babel Sound ezernyi mást is kínál, mindez megtudható itt

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.