A függetlenek egy fillért se, Markó 130 milliót kapott

Bár a független színházak számára kiírt működési pályázat eredményét – a törvény szerint – szeptember 19-ig nyilvánosságra kellett volna hozni, ez elmaradt. Megjelent viszont a Magyar Közlönyben: a Markó Iván vezette Magyar Fesztivál Balett működésének támogatására százharmincmillió forintot ad a kormány.

Nyílt levelet intézett a Független Előadó-művészeti Szövetség Elnöksége Balog Zoltán miniszterhez, mivel a független színházak számára kiírt működési pályázat eredményét szeptember 19-ig nyilvánosságra kellett volna hozni. Ez azonban elmaradt. A Szinhaz.hu-n tegnap megjelent levelükben a struktúrán kívüliek hangsúlyozták: a VI. kategóriában nyilvántartásba vett teátrumok támogatását célzó pályázat kiírási és elszámolási határidejének bizonytalansága évek óta nehezíti, mostanra több esetben el is lehetetlenítette jó néhány alkotó tevékenységét. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere idén júniusban a kötelezettségvállalási moratórium feloldásával és a kiírás gyors jóváhagyásával esélyt adott arra, hogy a pályázók még az őszi évad kezdete előtt tisztában legyenek az ez évre nyújtott támogatás összegével.

Markó Iván
Markó Iván hatvanévesen is a megérzéseire, a hitére támaszkodik

A kiírás szerint a pályázat beadási határidejétől számított 65 napon belül a döntést nyilvánosságra kell hozni. Ez a határidő szerdán, szeptember 19-én lejárt. A hatályos jogszabályok értelmében ugyanakkor a pályázóknak december végéig el kell számolniuk a tárgyévre vonatkozó támogatásokkal.

Mint a levélből kiderül: az utóbbi időben nem egyedi jelenség, hogy a pályázati kiírások követelményeinek betartása kizárólag a pályázók kötelezettsége. Az érintettek nagy része – közhasznú civil szervezetként – július óta hiába vár arra, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap civil szektorra kiírt működési pályázataival kapcsolatos döntésekről hírt kapjon.

A Független Előadó-művészeti Szövetség mint a VI. kategóriába sorolt alkotók országos érdekvédelmi szervezete sürgős tájékoztatást kér mindkét pályázat döntéseiről. Továbbá kérik, hogy Balog Zoltán tegyen meg mindent a kiszámítható pályázati folyamatok megteremtése érdekében.

Míg a függetlenek pénzükre várnak, addig az MTI-ben is napvilágot látott hír szerint a Markó Iván vezette Magyar Fesztivál Balett működésének támogatására százharmincmillió forintot ad a kormány. Az összeget a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból folyósítják. Az ügy felelőse a nemzetgazdasági miniszter, a határidő azonnali. Megpróbáltuk megnézni a Magyar Fesztivál Balett oldalán, hogy hány és miféle előadást tartanak szeptemberben és októberben. Azonban egyetlen ilyet sem találtunk, a legutolsó hír májusi. A Nemzeti Táncszínház oldala és a Port.hu sem szolgált információval. Külföldi turnénak sincs híre, még a társulat hivatalos Facebook-oldalán sem.

A Fesztivál Balett egyébként már májusban kapott a kormánytól 25 milliót az együttes fennmaradása érdekében és a vállalt produkciók színpadra állítási kötelezettségeinek teljesítésére. Ez az összesen 155 millió szinte páratlan összeg a független tánc kategóriájában, pláne pályázat nélkül, közvetlenül a kormánytól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.