A Fesztiválzenekar tarolt New York-ban

A klasszikus zene az utóbbi években igyekezett újra kapcsolódni egykori népszerűségéhez és új közönségekkel kapcsolatot teremteni; ennek egyik legkellemesebb példája volt a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje a New York-i a Carnegie Hallban - írta hétfőn a The New York Times.

A Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű szombati koncertjével nyílt meg hivatalosan az Extremely Hungary - Csordultig magyar elnevezésű idei magyar kulturális évad, amelyet New Yorkban és Washingtonban rendeznek meg. A cigány zene témája köré épülő koncert a Carnegie Hall Stern Auditóriumát megtöltő mintegy 2800 fős közönség rajongását váltotta ki: az álló ovációval fogadott előadás után az együttest többször visszatapsolták.

Mint az újság fogalmazott, azt többé-kevésbé tudni lehet, hogy mennyivel tartozik a cigányzenének Brahms, amikor magyar táncairól van szó, vagy Liszt a magyar rapszódiák esetében. Ez gazdag anyagot biztosított a koncertprogramhoz az elmúlt években, amikor a klasszikus zene igyekezett újra kapcsolódni a népi gyökerekhez.

A The New York Times leírta, hogy a Fischer Iván zeneigazgató által vezetett Budapesti Fesztiválzenekar koncertje valódi cigány népzenével kezdődött, Ökrös Oszkár cimbalmozott. Majd bekapcsolódott Lendvai József hegedűművész, később együtt játszották a zenekarral Liszt és Brahms műveit. A zenekar időnként visszavonult, teljesen kidomborodni hagyva a cigány játékot.

Pablo de Sarasate Zigeunerweisen (Cigánymelódiák) című darabjának szólistája a klasszikus zenei képzésben részesült Lendvay József hegedűművész, idősebb Lendvai József fia volt. Játéka a kinyilatkoztatás erejével hatott a legerőteljesebb virtuóz pillanatokban és a legérzelmesebb momentumokban egyaránt - írta a The New York Times.

A koncert második részében Brahms komoly első szimfóniájának mozgalmas olvasatát hallhatta a közönség Fischer Iván tolmácsolásában. "Jó volt látni a színpadon maradt cimbalmot végig az előadás alatt; arra utaltak vele, hogy ráadás következik, amely valóban megérkezett egy improvizált szám formájában, a zenekar vezető vonósaihoz csatlakozott Ökrös Oszkár, végül az idősebb Lendvai és fia - fogalmazott a lap kritikusa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.