A cicákat is megtámadják a zombigépek?

Oroszországból irányított zombigépek támadását sejtik a mögött, hogy csütörtökön hosszabb időn át nem lehetett elérni a Facebookot, a Twittert, sőt a YouTube-ot és a Google egyes szolgáltatásait sem. Megbukott a cukicica-elmélet?

A legnagyobb veszély az, hogy most napokig Oroszország internetes háborújának célpontjairól vitatkozunk, miközben arról kellene beszélnünk, hogyan védjük meg az online szólásszabadságot - írja Jevgenyij Morozov, a New York-i Nyílt Társadalom Intézet munkatársa a Foreign Policy magazin honlapján.

Csütörtökön feltételezések szerint botnet, vagyis zombi számítógépek hálózata által generált támadás ért több közösségi oldalt, és a Google egyes szolgáltatásait is. A Twitter órákra felmondta a szolgálatot, a Facebook lelassult, a LiveJournalt és a Youtube-ot is érintette az online attak. A felhasználók millióit - a Twitternek most 45 millió van - érintő leállás mögött orosz érdekeket sejtenek a szakértők. A tavalyi grúz-orosz konfliktus hivatalos kezdetének évfordulója körüli dátum, és egy grúz blogger oldalára mutató spamlevelek miatt terelődött a gyanú elsősorban a Kremlre.

Sukhumi város nevének cirillből latinosított változata után Cyxymúnak nevezi magát a blogger, aki miatt az eddigi legkiterjedtebb szervezett internetes támadás indult el. Cyxymu online naplója (cyxymu1.livejournal.com, de most hiába kattintunk rá) miatt már többször is leállt a blognak helyet adó LiveJournal, emiatt esetenként ideiglenesen törölték az azonosítóját. A felhasználó megpróbált „átköltözni" a Wordpressre, onnan azonnal eltávolították a blogját, arra hivatkozva, hogy akadályozza a többi felhasználó kiszolgálását.

Cyxymu blogján folyamatosan írt - oroszul - az Oroszországot és Grúziát érintő kérdésekről, naplója egyfajta információs csatornaként üzemel - jelenleg nem elérhető -, de főleg mindkét országot kritizáló bejegyzései miatt vált népszerűvé az olvasók, és népszerűtlenné a politikusok szemében. Twitter-oldalán az utolsó bejegyzés: Működik a Twitterem! Köszönöm mindenkinek, hogy támogat Oroszország online támadása után!

A Foreign Policy publicistája kiemelte, most nem működött a Zuckerman-féle „cukicica-elmélet", amely szerint az internetes aktivisták legjobb búvóhelyei az olyan közösségi portálok, ahol a „rendes" felhasználók a cicájukról osztanak meg képeket és videókat, mert ezeket az oldalakat a kormányok nem merik cenzúrázni. Ezúttal az derült ki, hogy van, aki az ártatlan kiscicákat is bántani meri.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.