A bolgár példa

Bulgáriában nagy tradíciója van a komédiának, másrészt Alek Popov Londoni küldetés című regénye minden idők legsikeresebb könyve volt – avat be a megfilmesítés triviális okaiba Dimitar Mitovski, a Mission London című film rendezője. Az alkotás ma este mutatkozik be a CinePécsen, holnaptól pedig mindenki láthatja a hazai mozikban.

A rendező hangsúlyozza: ez a bizonyos bolgár humor nagyon hasonlít az angolhoz. Amikor a mű egyik főszereplője, Alan Ford elolvasta a forgatókönyvet, azt mondta: ez a sztori tipikusan brit, csak kevesebb benne az eső és az esernyő. A rendező szerint azonban az apró finomságokat, delikát részleteket igazából csak itt, Kelet-Európában érthetjük majd igazán. Dimitar Mitovski egyébként nagy rajongója a Coen testvéreknek. Úgy véli, a Mission London ugyanolyan excentrikus karakterekkel és szituációkkal teli, mint amilyenek a neves amerikai páros abszurd műveiben bukkannak fel. A nagy Lebowskiban például az „robbantja be" az egész cselekménysort, hogy tévedésből levizelik a „főhős" szőnyegét. Itt viszont az új londoni nagykövet kap egy olyan feladatot, amitől az egész bolgár politikustársadalom alapjaiban rendül meg: nagyszabású koncertet kell szerveznie a királyi család részvételével. S mindezt amiatt, hogy a bolgár elnök felesége kedvenc színtársulatával megmutathassa a bolgárok „európai arcát". A mindenütt korrupcióba és pitiáner svindlikbe botló nagykövet végül tudatlanul egy hasonmásokból álló királyi családot verbuvál, akiket ráadásul egy pornófilmeket gyártó brit cég szállít le. Aki esetleg olvasta a könyvet, még annak is marad számos meglepetés, mivel a film számos téren eltér a könyvtől.

A filmet megelőzte a híre: a Mission London ugyanis minden idők legsikeresebb bolgár mozija. Ez csaknem négyszázezer nézőt jelent - tudom meg Ivan Doykov producertől. Hogy ennek a nézőszámnak a jelentőségét igazán értsük, tudnunk kell, hogy a második legsikeresebb, a tavaly Magyarországon két fesztiválon is vetített, Javor Gardev rendezte Tarantino-gengszterfilm, a Zift lett. Ez az alkotás mintegy 35 ezer bolgár nézőt tudott felmutatni. És az is rideg tény, hogy két kis mozin kívül Szófiában csak multiplexek vannak, és egy bolgár mozgókép átlagos nézettsége kettő és tízezer néző között mozog. Nem mellékesen, az alkotás filmtörténeti sikere részben a miénk is: Kántor László koproducerként és színészként (!) is részt vett a produkcióban.

Dimitar Mitovski és Ivan Doykov sikere úgy jött a bolgár filmeseknek, mint egy falat kenyér. Az új kormány ugyanis idén is, és a tervek szerint jövőre is a felére csökkentené az állami szerepvállalást, kilencmillió euróról mintegy négyre. Ezért a teljes szakma felvonult a Mission London stábja mögött a szombaton kezdődő, Arany Rózsa néven ismert várnai nemzeti filmszemlén, így demonstrálva a kormány döntése ellen. A mű kiváló ütőkártya, hiszen a segítségével most először sikerült bizonyítani a nemzeti filmek létjogosultságát.
- Nem vagyunk különbek a többi filmesnél, csak most mi lettünk a sikeres példa - húzza alá Doykov. Tegyük hozzá: itthon sem ártana egy ilyen.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

 

Dimitar Mitovski nagy rajongója a Coen testvéreknek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.