A bőgős, aki matematikusnak indult

A fiatal New York-i jazzgeneráció kiemelkedő nagybőgőse, Edward Perez játszik szombaton este a Budapest Jazz Clubban. Két társa magyar lesz: a Herbie Hancock tanítványaként végzett Oláh Tzumo Árpád zongorista, és a fiatal, ám annál tehetségesebb dobos, Csízi László lesz.

Edward Perez a fiatal New York-i jazzgeneráció kiemelkedő nagybőgőse. Sokrétű művész, aki egyedi játékát és ebből fakadó sikerét többek közt Limának köszönheti. Az egzotikus perui fővárosban töltött évei alatt ugyanis az afro-latin impressziókat a hagyományos és modern jazz nyelvezetével elegyítve bábeli zűrzavar helyett letisztult, precízen artikulált hangon szólaltatja meg hangszerét.

Sokrétűségét bizonyítja, hogy az elmúlt években egyaránt kísérte a legendás jazzénekes Mark Murphyt, a Grammy-díjra is jelölt Hector Martignont és együtt játszott a 2011-ben BJC-ben fellépő zseni-díjas Miguel Zenonnal, sőt kollégájával, Mark Turnerrel is. Perez – Joshua Redmanhez hasonlóan – zenei karrierje előtt a Harvardon tanult, zenei tanulmányait ezzel párhuzamosan folytatta, ám Boston közelsége megfertőzte az éjszakai klubok atmoszférájával. Az egyetemen matematikából diplomázott, majd akarva-akaratlanul végleg elkötelezte magát a jazz mellett.

A klasszikus és kortárs zenében egyaránt otthonosan mozgó basszista a világ legkülönbözőbb pontjain bukkan fel, így nem csoda, hogy az elmúlt években szinte egyszerre rögzített lemezeket az Államokban, alapított zenekart Peruban, és adott mesterkurzusokat Európa különböző országaiban, legutóbb épp a szomszédos Ausztriában.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az avantgárdtól a bluegrassen át a tradicionális kolumbiai zenéig önmagát szinte minden stílusban megmérettető Perez jelenleg a kortárs és latin jazz irányzataira fókuszálva New York-i zenekarvezetőként turnézik, így érkezik a Budapest Jazz Clubba is, ahol két hazai társa a bostoni Berklee College of Musicot szintén megjárt, majd a Monk Institute-ban Herbie Hancock tanítványaként végzett Oláh Tzumo Árpád zongorista, és a fiatal, ám annál tehetségesebb dobos, Csízi László lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.