A 'csőcselék' emlékműve

Sugár János a műben azt a koncepciót valósítja meg, amelyet Angyal István, 1956 mártírja hagyott végrendeletében: ha emléket állítanak valaha a forradalmi népnek, az ne legyen más, mint egy formátlan kő: a "csőcselék" emlékműve.

Mint egy kihűlt meteormaradvány, döbbenetes az a formátlan nagy kő, amelyet február 23-tól állít ki a Kiscelli Múzeum. A forradalmi nép maga is olyan, mint a becsapódó meteor. Olyan volt '56-ban is. Az alkotó, Sugár János a műben azt a koncepciót valósítja meg, amelyet Angyal István, 1956 mártírja hagyott végrendeletében: ha emléket állítanak valaha a forradalmi népnek, az ne legyen más, mint egy formátlan kő: a "csőcselék" emlékműve. Sugár erdetileg tüzet akart gyújtani a kiscelli templomtérben, biztonsági okokból azonban át kellett értelmeznie alkotását. Emlékezetes, hogy a művészt tavaly bíróság elé idézték, s 1,4 millió forintos kártérítésre perelték, mert a WAM Design falára fújta a következő szöveget: "Wash your dirty money with my art".

A  csőcselék emlékművében a  rengeteget idézett, de megjelenítéseiben mindig feljavított, nagy, rusztikus kő gondolata most egy nem-emlékmű formájában jelenik meg, és inkább zavart okoz, mintsem teljesítené az emlékművektől elvárt kiismerhető színpadiasságot. Emiatt válhat egy feldolgozatlan múlt általános jelképévé is. A torkunkat fojtogató elhallgatás a nagy, jeltelen, néma forma, egy félelemből, önfelmentésből és reményből gyúrt gombóc. A mű Budapest azon pontjára kerül, ahol az 1956-ban ledöntött Sztálin-szobor fejét a „csőcselék” hagyta, és ahol a hatalom által használt „szabad népet” szimplán „a népre” cserélte – olvasható a Kiscelli Múzeumban jövő hét végén nyíló kiállítás ismertetőjében.

Tűz a múzeumban
Sugár János "Tűz a múzeumban"
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.