A 70 éves Barenboim zeneakadémiája

Zeneakadémiát alapít Berlinben az arab világból és Izraelből érkező zenészek képzésére a világhírű karmester és zongoraművész, Daniel Barenboim, aki ma ünnepli hetvenedik születésnapját. A központ várhatóan 2015 közepén kezdi meg működését.

Az akadémiát 28,5 millió euróból alakítják ki a Staatsoper Unter den Linden egykori raktárépületében – közölte az izraeli-argentin művész, a Staatsoper zenei vezetője. Frank Gehry építész tervei szerint a központhoz 800 néző befogadására alkalmas koncertterem is épül. Csakúgy mint Gehry, Tojota Jaszuhisa japán akusztikai szakember is ingyen vállalta a munkát.

A német állam 20 millió euróval támogatja az akadémia tervét, a fennmaradó összeg adományokból gyűlik össze. A zeneakadémia épületét Berlin ingyen bocsátja rendelkezésre. 
A Barenboim és a már elhunyt Edward Said palesztin-amerikai irodalomtudós által 1999-ben fiatal izraeli és palesztin muzsikusokból alapított West-Eastern Divan Orchestra mintájára az akadémia is különböző kultúrák és tudományágak találkozásául szolgálhat. Megközelítőleg 60 ösztöndíjas vehet részt a képzésben, amelynek zenei része a berlini Staatskapelle művészeinek támogatásával valósul meg. Az intézményben helyet kap a Barenboim alapította zenei óvoda is.

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim ma esti születésnapi koncertjét az Arte tévécsatorna is közvetíti. A hangversenyen a művész legjobb barátja, Zubin Mehta vezényli majd a Staatskapelle Berlint, amely két zongoraversenyt játszik, Beethoven III-at és a Csajkovszkij I-t. A koncert bevételét a berlini zenei óvoda támogatására ajánlották fel a résztvevők.

A Scala és a Staatsoper unter den Linden az amerikai zeneszerzőtől, Elliott Cartertől ajándékot is rendelt Barenboimnak: a Dialogues II-t Milánó után ma este Berlinben is hallani lehet. Mindegyik műben természetesen maga Barenboim ül a zongoránál.

Ma hetvenéves Daniel Barenboim
Barenboim nem edz és nem versenyez, hanem él
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.