A vonalkód és a művészet

A vonalkódokat és 2D kódokat egyedi látásmódban feldolgozó művészi alkotásokat vár pályázatára a GS1 Magyarország. A pályaműveket október 26-ig lehet beadni.

A szabványos azonosítással foglalkozó nonprofit szervezet kreatív alkotóktól várja, hogy művészi kontextusba helyezzék a mindennapjainkat átszövő kódokat.

A KódVilág Design Pályázatot abból az alkalomból hirdette meg a GS1 Magyarország, hogy a hazai szabványszervezet 30 éves jubileumát ünnepli, illetve az első vonalkódot a kereskedelemben éppen 40 évvel ezelőtt olvasták le.

A pályázatra a vizuális művészetek területén alkotó képző- és iparművészek, designerek és művészhallgatók, illetve minden magát kreatívnak valló pályázó jelentkezését várják, akiket megihlet a kódok csíkos és kockás világa. A pályázatra beküldhető festmény, grafika, szobor vagy kisplasztika, használati tárgy, ruha, fotó, de akár videofilm is.

A pályázók feladata tehát az, hogy a kódok racionális, matematikai alapokra épülő világát közelebb vigyék a művészethez. Mindez nem lehetetlen, hiszen a geometriai formák több művészeti ágban és világhírű alkotók munkáiban is gyakran visszaköszönnek. Az alkotásokat a palyazat@kodvilag.hu e-mail címre várják.

A pályázatra beérkezett alkotások közül a hozzáértő szakma és a szélesebb közönség egyaránt kiválaszthatja kedvencét. A neves művészekből és egyetemi művésztanárokból álló zsűri szakmai szempontok alapján, két fordulóban értékeli a pályaműveket, míg a nagyközönség online szavazáson voksolhat majd a neki tetsző alkotásra.

A pályázat legkiemelkedőbb 25 alkotását a budapesti Design Terminálban tekintheti meg a nagyközönség, november 26-tól négy napon át. A kiállításmegnyitón hirdetik majd ki a pályázat első három helyezettjét is, akik pénzjutalomban részesülnek. A GS1 Magyarország tervei közt szerepel, hogy jövőre a legjobb alkotásokat egy országos vándorkiállításon is bemutatja.

A pályázat részletei a pályázat honlapján találhatók (Kultúrpart).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.