Újra Magyarországon a világhírű Virsky Ukrán Állami Népi Együttes

„75 év - 60 táncos- 50 díj - 1 név – VIRSKY - A név, amely átírta a tánctörténelmet.”
Ezzel a mondattal hirdetik a világhírű ukrán táncegyüttes április-májusi magyarországi turnéját, és nincs is ebben semmi túlzás. Pavel Virsky, a világhírű táncos-koreográfus, 1937-ben alapította a nevét viselő Virsky Ukrán Állami Népi Együttest. Virsky az odesszai opera klasszikus táncosaként szeretett bele a néptáncba.
Fotó: virsky.com

A jelenlegi művészeti vezető, Miroszlav Vantuh megtartotta az együttes örökségét. A társulat legfőbb célja, hogy összegyűjtse, megőrizze és repertoárján keresztül az egész világnak bemutassa az ukrán nemzeti kultúrát, a népi hagyományokat, a néptáncot, a népzenét, a népviseletet. Ukrajnában a Virsky tánciskolájába bekerülni óriási kiváltság, a kiválasztott szerencsések hatévesen kerülnek a szigorú képzésbe, de tizenhét éves korukra a tudásuk már világviszonylatban is kiemelkedő.

A számos nemzetközi díjjal büszkélkedő együttes már több mint 60 országban vendégszerepelt, felléptek például Vietnamban, Koreában, Kínában, Kubában, Ausztriában, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, Brazíliában, Argentínában, Venezuelában, Portugáliában, Svájcban, Dániában, Andorrában, Japánban, Amerikában, Kanadában.

A magyarországi turné első állomása Keszthely, ahol a táncegyüttes április 15-én mutatja be műsorát, másnap Győrben, majd Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenben, Pécsett lép közönség elé, és szinte naponta utaznak tovább Magyarország nagyobb városaiba. A sort május 10-én a budapesti Erkel Színházban, majd másnap a Szegedi Nemzeti Színházban tartott előadásuk zárja.

Néhány, az együttest méltató írás részlete nemzetközi sajtóból:

THE NEW YORK TIMES
„A Virsky táncosai szinte repülnek a színpad felett, hihetetlenül magasra ugranak. Mozdulataikat, ugrásaikat nézve, a nézőnek az a benyomása, hogy a művészek minden lehetséges határt túllépnek és még a gravitáció sem hat rájuk, lógnak a levegőben. A művészetnek és a technikai tudásnak ez a szintje teljesen ámulatba ejt, nincsenek szavaim az érzelmek kifejezésére, arra az örömre és boldogságra, amit az együttes közvetít."


ТНЕ WASHINGTON РОSТ
„A Virsky méltán nevezhető a világ legjobb csapatának, a művészek gyakorlatilag repülnek a színpad felett. A legendás kozák- és a női lírai táncok számos bonyolult technikai elemet tartalmaznak, amelyeket tökéletes előadásban, a legapróbb hibák nélkül élvezhettünk. A koncert végén, a leghíresebb ukrán tánc, a Hopak után a közönség felállva, óriási ovációval honorálta a csapat munkáját, akkor értettem meg, hogy miért mondják, hogy a Virsky maga Ukrajna szíve és lelke. "


LE FIGARO
„Egy csodálatos, tökéletes és kivételes produkciónak lehettünk tanúi, amelyre csak 10-20 évente kerül sor. Úgy tűnik, a Virsky a tökéletesség és virtuozitás csúcsára ért. Lehetetlen nem elolvadni a tisztaságuk, eleganciájuk és tehetségük láttán."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.