A Titkaink lett a legjobb előadás

A Szkéné Színházban látható produkciók nyerték az idén a legtöbb (7 darab) elismerést a Színikritikusok Díján. A legjobb új magyar dráma és legjobb előadás is a Titkaink lett, Pintér Béláéktól. A második legtöbbet díjazott teátrum az Örkény István Színház, amelynek Hamlet-előadásáért Bagossy Lászlónak járt a legjobb rendezés díja. A 34. díjkiosztó ünnepséget Néder Panni rendezte a Trafóban, a vasárnap esti műsort Lang Györgyi és Kulka János vezette.
A kritikusok idén 73 társulat, valamint színház 148 produkciójára szavaztak 15 kategóriában, a szavazólapokon összesen 120 színész neve szerepelt. Minden szavazónak az évadban legalább 90 előadást kellett látnia. A legtöbb jelölést független csapatok kapták, majd őket követte az Örkény Színház nyolc jelölttel, a Vígszínház néggyel, a Katona József Színház hárommal. A jelöltek között három vidéki és három határon túli magyar alkotó, valamint előadás szerepelt.

A Színházi Kritikusok Céhe negyedszer adott át életműdíjat. A szakmai szervezet tagjai jelöltállítás nélkül – többfordulós – szavazáson döntöttek arról, ki kapja az elismerést, az idén: a színész-rendező Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója. Ő vehette át a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat is a I. Erzsébet címszerepéért, az előadás a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Füge és a Szkéné Színház koprodukciója.

Ebből az előadásból került ki az egyik legjobb férfi mellékszereplő is: Kaszás Gergő. A férfi mellékszereplő-díjat megosztották a kritikusok, a másik felét Krisztik Csaba kapta egyrészt a székesfehérvári színház Lear királyában, másrészt az Irtás című produkcióban nyújtott alakításáért, amely Forte Társulat és a Szkéné együttműködéséből született. Ez a Horváth Csaba rendezte előadás lett a legjobb független színházi produkció is.

A Szkénében játszik évtizedek óta a Pintér Béla és Társulata. A Titkaink című előadásra fél évre előre nem kapni jegyet. Ez lett a legjobb magyar dráma és a legjobb előadás is. A legjobb női mellékszereplő díját is egy Szkénés előadás színésznője nyerte: Bozó Andrea a Bányavízből.

Az Örkény Színház három produkcióját is díjazták. A legjobb rendezésért Bagossy Lászlót ismerték el. A Stuart Máriából a női főszereplőt, Szantner Annát és a két jelmeztervezőt, Izsák Lilit és Kálmán Esztert díjazták. A legjobb színházi zenét az idén is Kovács Márton nyerte, a Képzelt beteg című előadással.

A Szputnyik Hajózási Társaság munkája, A revizor a díszleteivel emelkedett ki, a Vígszínházban játszott előadás tervezője: Balázs Júlia.

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: a kicsiknek szóló Boribon és Annipanni lett a Budapest Bábszínházból, amelyet a színész Ellinger Edina állított színpadra. A legjobb zenés előadás a Bozsik Yvette rendezte Chicago a Centrál Színháztól.

A legígéretesebb pályakezdő Lovas Rozi, a különdíjat Ganymedes Goes To Europe programért adták, az előadás a Szépművészeti Múzeumban ment.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.