A szürke a múlté: kiszínezik Budapestet

Új fesztivál indul a fővárosban, méghozzá összművészeti: a Színes Város Strongbow Budapest Fesztivál elnevezésű nyárzáró programsorozat keretében tucatnyi kültéri tűzfalat festenek meg hazai és külföldi művészek, de rengeteg zenés program, kerekasztal-beszélgetés is lesz, és Budapest tematikájú slam események is akadnak.
Banczik Róbert / Fotó

A Színes Város ötlete 2008-ban született meg Victor Vasarely koncepciója alapján, ma pedig már több mint 20.000 négyzetméternyi falat festettek meg képzőművészek, így némileg új arca lett a városnak. Éppen ez a cél, vagyis, hogy a művészet ne szoruljon be négy fal közé, hanem keresse meg nézőit, erre pedig az utca tűnik a legoptimálisabbnak.

A fesztivál leglátványosabb eleme valószínűleg az lesz, hogy majdnem egy tuctanyi fakó fal kap új ruhát a hazai és a nemzetközi művészek jóvoltából, mindegyik egy-egy kérdésről szól majd. Ezek az artisták nem mind graffitisek vagy street artosok, akad közöttük „sima” képzőművész, de tetováló, filmes és szabadúszó grafikus is.

A Dob utca 38. szám alatt található, elsőként leleplezett falat Jakócs Dorottya és Tripsánszki Tripo Dávid festette meg. A „Budapest, vagy más nagyváros?” című falról az alkotók így beszéltek: „A városokat embereknek képzeltük el, vagyis azt, milyenek lennének a városok élő, lélegző entitásokként, hiszen egyébként is azok, csak némileg másképpen. Ennek megfelelően két - nem konkrét - várost jelenítettünk meg a képen, egy férfi és egy női "városembert." Vajon szerelmesek tudnának lenni egymásba a városok, ha ismernék egymást? Vannak összeillő városok? Egymás felé nyitást és nyitottságot is kifejeznek a testből nyíló ablakokkal.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.