A Saul fia kapta a nemzetközi kritikusok díját

Nemes Jeles László Saul fia című műve kapta a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége FIPRESCI-díját a 68-dik cannes-i filmfesztiválon szombat kora este.
Nemes Jeles László személyesen vette át az elismerést. „Ez az első találkozásom a nemzetközi filmkritikával, és nagyon büszke vagyok. A Saul fia nagyon nehezen készülhetett el. Ezt a filmtervet a világon mindenhol elutasították, kivéve Magyarországot. Ez egy százszázalékosan magyar film” – mondta Nemes Jeles László.

„Egyértelmű volt, hogy a teljes költségvetést álljuk, annyira komplex és meggyőző volt Nemes Jeles László filmterve” – tette hozzá lapunknak Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatója az 1,1 millió eurós büdzsével készült produkcióról.

A nemzetközi kritikusok a FIPRESCI-díjat a versenyprogram legjobb alkotása mellett két párhuzamos szekcióban is kiosztják. Az Un Certain Regard szekcióban az indiai Neeraj Ghaywan rendezte Masaan kapta az elismerést. A rendező Michael Haneke és Tarr Béla műveit hozta fel abszolút referenciaként.

A kritikusok a Rendezők két hete program legjobb alkotását is díjazták: itt a nyertes a La Patota (Paulina) című mozi volt Santiago Mitre rendezésében.

A FIPRESCI-t 1948-ban alapították. Az évek során közös platformja lett a különböző külföldi országok filmkritikusainak. Célja a filmről való gondolkodás elősegítése, a kortárs filmművészet népszerűsítése. Nemcsak európai országok, hanem Ausztráliától Tunézián át Bangladesig számos ország kritikusai vesznek részt a szervezet munkájában.

A FIPRESCI képviselői a világ fesztiváljain, jelenleg több mint hetven seregszemlén zsűriznek, és a szervezet díját, az úgynevezett FIPRESCI-díjat ítélik oda, amely hagyományosan egy független nemzetközi kritikusi díj, ezért nagy megtiszteltetésnek tekintik az alkotók annak ellenére, hogy a díjjal nem jár együtt pénzjutalom.

A FIPRESCI elismerése nem tartozik a cannes-i filmfesztivál hivatalos díjai közé, azokat holnap este hét órakor adják át a zárógálán.

A Francois Chalais-díj átadóján
A Francois Chalais-díj átadóján

A Saul fia szombat este megkapta a Francois Chalais-díjat is. Ezt a független elismerést a névadó Francois Chalais újságíró és filmtörténész tiszteletére alapították meg 1997-ben. A korábbi években kifejezetten olyan filmek kapták meg, amelyek egyfajta újságírói hozzáállással (is) készülnek: oknyomozó és az igazságot feltáró szándékkal mesélnek el egy­-egy fikciós történetet. A Saul fia a holokauszt ábrázolásának újszerűségével „egyértelmű" befutónak számított.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.