A Saul fia Fokvárosban

Az afrikai kontinens egyik legjelentősebb kulturális központjában, Fokváros legforgalmasabb művészeti hétvégéjén, a Cape Town Art Fair idején kerül sor Nemes Jeles László Golden Globe-díjas és Oscar-várományos alkotása, a Saul fia dél-afrikai bemutatójára.
A február 21-i ünnepélyes filmpremiert különleges, szintén magyar vonatkozású kiállítás, a kortárs képzőművészek holokauszt-reflexióit felvonultató Waldsee 1944 megnyitója kíséri.

A számtalan nemzetközi elismerést, köztük a Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri nagydíját, illetve a Golden Globe-díjat is begyűjtő Saul fia dél-afrikai bemutatójára éppen egy héttel a 88. Oscar-gála előtt kerül sor, ahol az alkotás a legjobb idegen nyelvű film kategória díjának megszerzésére esélyes. A filmbemutatón köszöntőt mond Király András, Magyarország dél-afrikai nagykövete és Richard Freedman, a dél-afrikai Holokauszt Központ és Alapítvány igazgatója.

A filmpremier kísérőeseményeként a Fugard színházban megnyíló, 2004-ben indult és máig is folyamatosan bővülő Waldsee 1944 kiállítás vezető magyar és külföldi képzőművészeknek a holokauszthoz kapcsolódó kortársművészeti reflexióit mutatja be.

A művészeti program kiindulópontját a Magyar Zsidó Levéltárban őrzött, Auschwitzból küldött tábori levelezőlapok adják: az elhurcolt magyar zsidó foglyokkal haláluk előtt az őrök levelezőlapokat írattak, hogy az áldozatok szerencsés megérkezésükről „számoljanak be” szeretteiknek. A feladás helyszínéül azonban Auschwitz helyett egy fiktív település neve, Waldsee került a képeslapokra. A levelek célja a címzettek megnyugtatása, rövidesen bekövetkező deportálásuk előkészítése volt.

A Waldsee 1944 kiállítás kurátorai saját fiktív Waldsee-képeslapjaik elkészítésére kérték fel a művészeket, amelyeket az alkotók személyes történetekkel, szövegekkel egészítenek ki. A programhoz a mai napig több mint száz művész csatlakozott, köztük olyan jelentős dél-afrikai alkotók is, mint a világhírű William Kentridge, továbbá Paul Emmanuel, Erika Hibbert és Diane Victor. A kurátor Böröcz László, a 2B Galéria vezetője. A szervezésben közreműködött Gary van Wyk, az AlmaOnDobbin Alapítvány igazgatója.

Külön érdekessége az Oscar-díjra jelölt Saul fia és a Waldsee 1944 fokvárosi bemutatójának, hogy a tárlat anyagában a magyar származású New York-i fotóművész, Sylvia Plachy mellett fia, az Oscar-díjas Adrien Brody alkotása is látható lesz.

A fokvárosi eseményre a pretoriai Magyar Nagykövetség szervezésében, az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár kezdeményezésére és együttműködésével, a Dél-Afrika és Magyarország közötti kulturális kapcsolatok elősegítése céljából kerül sor. A program egyebek mellett az Art Market Budapest és a Cape Town Art Fair, a két regionális vezető művészeti vásár közötti partneri együttműködés megalapozására is lehetőséget ad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.