A románoké lesz a Föld bölcsessége

Közadakozásból vásárolná meg a román kulturális minisztérium Constantin Brancusi világhírű szobrásznak a Föld bölcsessége című értékes kisplasztikáját.
Vlad Alexandrescu kulturális miniszter szerda este Facebook-oldalán jelentette be, hogy sikerrel jártak a tárgyalások a műalkotás tulajdonosaival. A megállapodás szerint Románia 11 millió euróért vásárolja meg a földön ülő meztelen nőt ábrázoló szobrocskát. Az összegből 5 millió eurót a kormány fizetne ki, a fennmaradó részt pedig közadakozásból gyűjtené össze a szaktárca. Az akcióról részleteket a későbbiekben közöl a minisztérium – fűzte hozzá a tárcavezető.

Vlad Alexandrescu múlt pénteken jelentette be, hogy a román állam újrakezdte a tárgyalásokat a Párizsban élt világhírű román szobrász értékes kisplasztikájának megvásárlásáról. A földön ülő meztelen nőt ábrázoló szobrot a tulajdonosok már 2014-ben el akarták adni. A román államnak elővásárlási joga van, de a felek nem tudtak megállapodni, mert a kért 20 millió eurót a román állam sokallta.

A kulturális miniszter akkor közölte: az államnak kötelessége kifizetni legalább az összeg egy részét, hogy Brancusi születésének 140. évfordulója alkalmából jóvátegyék az 1950-es években elkövetett igazságtalanságot. A Párizsban élő művész halála előtt felajánlotta a román államnak a műtermét a benne lévő munkákkal együtt, de a Román Akadémia visszautasította arra hivatkozva, hogy Brancusi művészete a polgári dekadenciát képviseli.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.