A rádió tömbjébe költözhet az OSZK 2018 után

Ötletpályázatot írnak ki az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) új épületére és a Nemzeti Múzeum kertjére - egyebek mellett ezekről is beszámolt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár egy keddi beszélgetésen.
Mint mondta, az Országos Széchényi Könyvtárat leghamarabb 2018 után költöztethetik el jelenlegi helyéről, a budai Várból. Hoppál Péter úgy fogalmazott: eldőlni látszik, hogy az OSZK a Nemzeti Múzeum mögötti Palotanegyedbe költözhet, az új helyszínről tervpályázatot írnak ki januárban.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a költözésig biztosítani kell az OSZK számára a budai Várban a zökkenőmentes működés feltételeit és informatikai fejlesztésre is szükség van. Hozzátette, hogy az archiválási raktárnak más helyszínen kell lennie, az önmagában 3,5 milliárdos épületet Budapest peremkerületében célszerű felépíteni 2018-ig. A költözés előkészítése a 2018-ig megvalósuló első ütemben elérheti a 14-15 milliárd forintot, a program akár 10 évig is elnyúlhat.

Hoppál Péter beszélt arról is, hogy a kormány döntött arról: a Nemzeti Múzeum kertjére ötletpályázatot írnak ki. Ettől azt várják, hogy kiderüljön, az építészek mit gondolnak ma egy modern nemzeti emlékhelyről, milyen funkciókat képzelnek el benne. A tervek szerint 300 millió forintot különít el a kormány azért, hogy egy méltó múzeumkert jöhessen létre.   

A kultúráért felelős államtitkár elmondta azt is, hogy az Európai Bizottság megadta az engedélyt az előadóművészeti szervezetek társasági adóból (TAO) történő további támogatására. Az Európai Bizottságnak a TAO-rendszer működéséhez szükséges engedélye december 31-én járna le, ezért szükség van törvénymódosításra és egy kormányrendelet megalkotására.

Kifejtette, hogy a szakmai szervezetekkel egyeztetve beépítettek a rendszerbe egy 1,5 milliárd forintos plafont, így az előadóművészeti szervezetek éves jegybevételük 80 százalékáig, de maximum 1,5 milliárd forintig vehetik igénybe a támogatást. Emellett az államtitkár üdvözölte a Tiszta TAO Társaságok elnevezésű önkorlátozó civil kezdeményezést, amelyben a résztvevők vállalják, hogy nem vesznek igénybe közvetítőket a támogatás megszerzéséhez.

 Hoppál Péter a TAO-rendszer fontosságát érzékeltetve megjegyezte: az előadóművészeti szervezetek esetében ez a harmadik legfontosabb finanszírozási láb, tavaly több mint 18 milliárd forint támogatást vettek igénybe az arra jogosult szervezetek. A beszélgetésen szóba került a Budapesten létesítendő Csontváry-múzeum terve is, ezzel kapcsolatban Hoppál Péter megjegyezte, hogy a következő öt évben ennek megvalósulását nem látja reálisnak.

Az államtitkár jó kompromisszumnak nevezte, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kollégiumaiba egyharmad arányban delegálhatna tagokat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egy folyamatban lévő törvénymódosítás szerint. Az MMA szerepének a szakmai szervezetek által kifogásolt felerősödéséről az államtitkár kijelentette: a Magyar Művészeti Akadémia köztestületként vállalt szerepére, kulturális életben elfoglalt helyére tekintettel indokolt, hogy a művészeti területet érintő döntéshozatalban részt vegyen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.