A nőkért harcol a 85 éves Mészáros Márta

Az Örökbefogadás (Arany Medve, Berlinale 1975), a Kilenc hónap (FIPRESCI-díj, Cannes 1977) és a Napló gyermekeimnek (Zsűri különdíj, Cannes 1984) forgatókönyvíró-rendezője, Mészáros Márta ma ünnepli 85. születésnapját.

„Jó egészséget kívánok magamnak, és remélem, hogy még csinálok jó filmeket! Azt kívánom, a nők legyenek szabadok, önállóak és több teret kapjanak az élet minden területén! Szeretnék több nőt látni a Parlamentben és remélem, a nők és férfiak közötti fizetési különbségek is hamarosan eltűnnek" – nyilatkozta Mészáros Márta.

Mészáros Márta
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró-rendező, jelenleg az Aurora Borealis - Északi fény utómunkálatain dolgozik, amely egy eddig tabunak számító témával foglalkozik: mi lett a megszálló orosz katonák gyerekeivel (és asszonyaival)?

Mészáros Márta korábban lapunknak elmondta: Bécs 1955-ig – ahogy Berlin később is – négy zónára volt osztva. A megszálló katonák pedig itt is, ott is kapcsolatba kerültek lányokkal. Legalább háromszázezer gyermek született az ilyen kapcsolatokból. „Ahol háború van, és a katonák érintkeznek a civil lakossággal, ott mindig van erőszak, prostitúció és szerelem is" – húzta alá Mészáros Márta.

A film – melynek elkészültét a Magyar Nemzeti Filmalap 580 millió forinttal támogatja – világpremiere az alkotók reményei szerint egy A-kategóriás fesztiválon lesz és 2017 tavaszán kerül a hazai mozikba Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.