A Müpában játssza versenykoncertjét a díjnyertes csellista

Ifjú muzsikustitánok és különleges felkészültséget igénylő koncertműsor zárja a Müpa Szimfonikus felfedezések sorozatát május 3-án.(x)

Várdai István, az utóbbi években páratlan nemzetközi karriert befutott magyar csellista – kivételes módon – négy darabban is a zenekar szólistapartnereként lép fel. Az est fénypontja minden bizonnyal Dvořák örök szépségű Gordonkaversenye lesz – ez az a mű, amellyel Várdai meggyőzte a müncheni ARD-verseny zsűrijét is.

A legnépszerűbb, befejezetlen Schubert-szimfónia után az éppen harmincesztendős csellista, az utóbbi évek egyik legtehetségesebb magyar muzsikusa a nagyromantika válogatott nehézségű és szépségű darabjaival hódíthat magának újabb rajongókat. Várdai István mesterkurzusok keretében olyan művészeknél tökéletesítette tudását, mint Natalia Gutman, Natalia Sahovszkaja és Starker János. A Genfi Nemzetközi Zenei Verseny korábbi győztese legutóbb 2014-ben diadalmaskodott a „versenyek versenyén", amikor megnyerte a müncheni ARD Nemzetközi Csellóversenyt. A fiatal muzsikus 2013-tól korábbi alma matere, a „csellisták Mekkájának" számító Kronberg Akadémia oktatója, nemrég pedig kinevezték – Baráti Kristóf hegedűművésszel együtt – a Kaposfest művészeti vezetőjévé.

Várdai élményszámba menő koncertjeiről már sokan hallhattak. A pécsi születésű muzsikus egyre gazdagabb repertoárt tudhat magáénak, magabiztosan és könnyedén mozog a versenymű- és kamarairodalomban, ami zenészberkekben is közismert: évről évre neves muzsikusokat tudhat partnerei között. Május 3-i koncertjén a romantikus csellóirodalom kiemelkedő darabjait játssza, amelyek közül Dvořák amerikai évei alatt született versenyműve és Bruch zsidó népzenei ihletésű munkája, a Kol Nidrei nem szorulnak bemutatásra. Mellettük elhangzik Dvořák g-moll rondója és Csajkovszkij mindössze egy hét alatt megkomponált Pezzo capricciosója is. Utóbbi három mű élőben igen ritkán hangzik el: rövidségük miatt nehezen illeszthetők be a koncertműsorba. Négy szólóhangszerre és zenekarra írt darabot eljátszani pusztán számszerűsége okán is ritkaságszámba megy, ilyesmire csak a legbátrabbak vállalkoznak, hiszen komoly erőpróbát jelent a szólista számára.

Igazgatóként és művészeti vezetőként a koncert hónapjában kezdi meg ötödik évét a zenekar élén Somogyi-Tóth Dániel. Irányításával az elmúlt időszakban megújult Debrecen szimfonikus együttese, a fiatal dirigens a zenei élet új dimenzióját teremtette meg a cívisvárosban. A karmester rendszeresen koncertező orgonaművész is, hobbija a légi fotózás, amelyet ma már professzionális szinten művel.

További információk

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.