A másság természetessége

A demokrácia fokmérője, hogyan viszonyul egy ország a kisebbségéhez, a demokratáé, hogyan fogadja el a melegeket. Demokrácia-e Magyarország? Demokraták-e a magyarok? – vetődött fel péntek este a Budapest Pride megnyitójána margitszigeti Holdudvarban.
A fesztivál az LMBTQI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer, interszex) emberek elfogadásáért folytatott küzdelem eredménye. Ahogy a megnyitón Alföldi Róbert rendező, színész fogalmazott, bármilyen típusú szerelem természetes, főleg egy állítólagos keresztény vezetésű országban. Mégis, Tarlós István főpolgármester azt gondolja a melegfelvonulásról, hogy visszataszító és ki kéne tiltani Budapestről. Ahelyett, hogy a félelmei és irtózása vezetné, inkább kérdeznie és beszélgetnie kellene. Magyarországon a legdurvább és a leggyakrabban használt szitokszó a „buzi". Miféle kormány az, és miféle társadalom az, amely így gondolkodik?
Kulka János a megnyitón
Kulka János a megnyitón
Kovács Tamás / MTI

Ami a fogadtatást illeti, a magyar körkép lehangoló. Az Egyesült Államokban a legfelsőbb bíróság most fogadta el az azonos neműek házasságát. San Fransiscóban az emberek a kordon külső oldalán vonulnak, nem félnek, tudják, hogy elfogadják őket, a másság gyűlölete kezd marginalizálódni. Itt Magyarországon pedig szigorúan kordon mögött mutatják meg valódi önmagukat. A rendőrök szivárványszínű sálak helyett rohamosztagosként vagy védik őket, vagy nem, attól függ, hogy ők maguk toleránsak-e – Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvivője, szomorúan állapíthatta meg, hogy radikálisak a különbségek az LMBTQI emberek elfogadásban külföldön és itthon.

Léderer András volt SZDSZ politikus, aki nemrég fedte fel másságát a nagyközönség előtt, azt mondta, nem hajlandó elbújni a négy fal mögé, szabadon szeretné szeretni a párját. Mottója pedig az volt, hogy melegként is lehet őszinte életet élni, és akiket bármilyen emberi jogában megsértenek, bántanak védeni és segíteni kell.

A Budapest Pride a következő héten széles repertoárral várja az érdeklődőket nemi, faji hovatartozástól függetlenül. A legfontosabb feladat pedig az, hogy mindenkit el kell fogadni olyannak amilyen és erre a toleranciára, megértésre bíztatni barátainkat, ismerőseinket is. Légy szabad, légy magad! Egy ország fiatalságának mércéje a szabad és vidám Budapest Pride.

Miért akarnánk öreg ország lenni?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.