A magzat a padlón végzi

Ha Lars von Trier érintett, garantált az izgalom – nincs ez másképp a 71. Velencei Filmfesztiválon sem, ahol ma tartják a Nimfomániás második rész rendezői változatának világpremierjét.

A sajtónak tegnap este már levetítették a három órás (a mozis verziónál csaknem egy órával hosszabb verziót), amelyről két dolog bátran kijelenthető. Az egyik, hogy mint az első rész esetében dramaturgiailag sokkal erősebb a hosszú változat, illetve, hogy az egész világ egy jelentről fog beszélni nagyon sokat. Jelesül arról, amelyben Charlotte Gainsburgh alakította Joe önmagán végez el abortuszt a konyhapadlón. Rendkívül vizuális a szcéna, kívülről és belülről is látjuk a procedúrát, illetve a végeredményt is, amikor a magzat a padlón végzi.

Stellan Skarsgard és Charlotte Gainsbourg hétfőn Velencében. Nem dug, nem nyilatkozik
Stellan Skarsgard és Charlotte Gainsbourg hétfőn Velencében. Nem dug, nem nyilatkozik
Tony Gentile / Reuters

Louise Vesth producer rögtön reagált: azért vették ki a jelenetet a disztribúcióba kerülő változatból, mert szerették volna világszerte eladni a filmet. Ugyanakkor az is beszédes, hogy Gainsburgh „megüzente", hogy a premieren ugyan felvonul a vörös szőnyegen, de a sajtónak nincs mit mondania, mert az alakítása magáért beszél. Na, ezt is megértjük.

A sajtóesemény motorja egyébként a kicsattanó jókedvvel érkező Stellan Skarsgard volt, aki elmesélte, hogyan kérte fel Trier a Nimfomániásra. „Forgatok egy pornót, melyben a főszereplő leszel, de nem fogsz dugni. Ellenben a végén meg kell mutatnod a farkadat, amelynek igen löttyedtnek kell lennie" – idézi vissza a beszélgetést a színész, azzal kiegészítve, hogy ilyen felkérésre nem lehetett nemet mondani.

Skarsgard egyébként a közvetítő szerepét is magára vállalta. Mivel Trier 2011-ben Cannes-ban a sajtótájékoztatón azzal viccelődött, hogy megérti Hitlert és náci és a nemzetközi médiabotrány lett belőle, visszavonult a nyilvánosság elöl, de most úgymond kompromisszumos kivételt tett. Egy laptop képernyőjén keresztül nézett farkasszemet a médiával és Skarsgard háromszor felhívhatta telefonon. Persze a válaszai a megszokott színvonalúak voltak. Arra a kérdésre, hogy felfedezett-e valami extrát a nőkről és szexualitásról a forgatás során, szimplán csak azt üzenete, hogy semmit, mert mindent tud. Pláne a nőkről.

Skarsgard a végén hozzátette: kevés olyan kedves és elbűvölő embert ismer, mint Trier. Csak egy emberrel veszett össze, annak idején a Táncos a sötétben forgatásán Björkkel, aki legalább olyan művészegyéniség, mint Trier. Utóbbi egyébként nem pihen: producere bejelentette, hogy egy tévésorozatra készül, melynek elképesztő lesz a szereposztása. Hogy miről szól majd? Az titok, de annyi fix, hogy „ilyen még senki sem látott és soha többet nem is fog." Úgy legyen!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.