A Macska a forró bádogtetőn nyerte a POSZT-ot

A ma esti gálán adják át a XVI. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban. A legjobb előadás a kecskeméti Katona József Színház Macska a forró bádogtetőn című produkciója, amelynek szereplői közül Trokán Nórát és Csombor Terézt is díjazták.
Három grémium értékelte a XVI. POSZT versenyelőadásait, amelyeket Kiss B. Atilla operaénekes és Sólyom András film- és tévérendező válogatott. A szakmai zsűri – Boros Kinga (kritikus), Bozóki Mara (díszlet- és jelmeztervező), Czajlik József (rendező), Dobák Lívia (dramaturg), Garaczi László (író), Kiss Mari (színésznő), Kocsár Balázs (karmester) és Sztarenki Pál (színész) – döntése szerint a legjobb előadás a Zsótér Sándor rendezte Macska a forró bádogtetőn című produkció (Katona József Színház, Kecskemét). A legjobb női főszereplőnek járó díjat is ebben az előadásban találták meg, Trokán Nórának adják.

A legjobb rendezés díja Horváth Csabáé A te országod című produkcióért (Forte Társulat/Trafó).

A férfi főszereplők közül a legkiemelkedőbbnek László Zsoltot tartják, ő a Lear király címszerepét játssza a Radnóti Miklós Színházban. E produkció díszlete szintén elnyerte a zsűri tetszését, Menczel Róbertet díjazzák érte.

A Moliere: Tartuffe (Jászai Mari Színház, Tatabánya) szintén két díjat kap: a legjobb női mellékszereplő Danis Lídia, a dramaturgmunkáért pedig Szikszai Rémuszt, az előadás rendezőjét díjazták.

A legjobb férfi mellékszereplő díja Tasnádi Bencéé, aki az Olaszliszkaiban játszik (Katona József Színház, Budapest). A legjobb jelmezt Adriana Grand készítette a Vízkereszt vagy amit akartok-ban (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy).

Különdíjat kapnak a Liliomfi teátristái (Budaörsi Latinovits Színház).

A közönségzsűri elismerése a Pécsi Harmadik Színház produkciójáé, a Piszkavasé. Ebben az előadásban játszik Füsti Molnár Éva, aki a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata által alapított alkotói díjat kapta.

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díját Horváth László Attila veheti át a Túl zajos magányért (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza).

A színész zsűri, Tímár Éva, Vasvári Emese és Rácz Tibor által javasolt művészek a MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület díját kapják meg. A legjobb férfi szereplő Szatory Dávid a Radnóti Lear király-előadásából, a legjobb női pedig Csombor Teréz a kecskeméti Macska a forró bádogtetőn produkcióból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.