A Liza, a rókatündér lehet a nagy nyertes

Az Ujj Mészáros Károly rendezte Liza, a rókatündér kapta a legtöbb jelölést a 2. Magyar Filmhéten. A Magyar Filmakadémia tagsága február 28. óta 18 kategóriában szavazott. Ma kategóriánként az öt legtöbb szavazatot kapott jelöltet hozták nyilvánosságra. Vasárnap este, a Nemzeti Színházban tartandó díjátadón derül majd ki, kik vehetik át az idei Magyar Filmdíjat – derült ki a Filmhét közleményéből.

Hat kategóriában összesen 270 film versenyez a 2. Magyar Filmhéten, a Cinema City MOM Parkban. Az alkotók a magyar moziban 2012. február 5. és 2015. december 31. között  forgalmazott, a televízióban 2015. január 1. és 2015. december 31. között sugárzott, valamint a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették. A 6 műfaji kategória mellett 12 szakmaiban – rendező, női, férfi főszereplő, női, férfi mellékszereplő, operatőr, forgatókönyv, vágó, zeneszerző, díszlet/látvány/jelmeztervező, smink-, fodrász-, maszkmester és hangmester – adnak majd ki elismeréseket vasárnap a Magyar Filmakadémia tagjainak szavazatai alapján.

A Liza, a rókatündér kapta a legtöbb jelölést. Ujj Mészáros Károly 13 kategóriában versenyben maradt, sőt, a legjobb női és férfi kategóriában a film két-két mellékszereplőjét is jelölték. A Liza, a rókatündér, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, az Anyám és más futóbolondok a családból, A nagy füzet és az Isteni műszak versenyezek a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjért.

A tévéfilmek közül a Félvilág, A fekete múmia átka, a Ketten Párizs ellen és a Hivatal kaptak jelölést. A legjobb dokumentumfilm kategóriában a Drifter, a Káin gyermekei, a tititá, az Anyám levelei Sztálin elvtársnak és a Budapest ostroma kapták a legtöbb szavazatot. Az ismeretterjesztő filmek közül a Kis kamerák, nagyvadak, a Vad Kunság- A Puszta rejtett élete, A nagyszerelmű város, Az ég felé nyitott tanterem és A kőbaltás ember - Érdi medvevadászok maradtak versenyben. A legjobb kisjátékfilm kategóriában a Betonzaj, Az Elmenetel, az En Passant, a Levelek anyámtól és a Terminál vannak a jelöltek között, míg az animációk közül Az ostoba Matjus, a Hoppi mesék, a Kojot és a szikla, Az Árpádok emlékezete: III. Béla király, és az Egy komisz kölyök naplója kapta a legtöbb szavazatot.

A jelöltek teljes listája a Magyar Filmakadémia oldalán olvasható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.