A látott hal háza

Rekordszámú pályázat érkezett az immáron tizedik alkalommal meghirdetett Média Építészeti Díjra. A pályaművek közül többek között egy neves bosnyák, osztrák és román építészből álló előzsűri választotta ki a zsűri elé kerülő 5 megvalósult épületet és 5 építészeti tervet. Utóbbi kategória győztesét az Építészfórumon már zajló közönségszavazáson választják ki.

A 10. születésnapját ünneplő kortárs építészeti alkotásokat és terveket értékelő Média Építészeti Díj pályázatára összesen 124 pályamű érkezett két kategóriában, amelyek magas színvonala nem könnyítette meg a neves nemzetközi előzsűri dolgát.

A szarajevói székhelyű Studio Zec építésziroda munkatárasa Demir Mensur, az osztrák-amerikai építész életművét kutató, gondozó Friedrich Kiesler Alapítvány igazgatója, Peter Bogner és a bukaresti Építészeti és Várostervezési Egyetemen oktatója Arpad Zachi építészek a szakmai szempontokat hosszasan mérlegelve választották ki az általuk legjobbnak ítélt öt megépült épületet és öt építészeti tervet. A döntőbe jutott tervek és épületek tervezői november 27-én az Uráni Filmszínház nyilvános zsűrizésén mutatkozhatnak be, ahol a média képviselői - köztük a Népszabadság munkatársa - döntenek.

Ekkorra az is kiderül, hogy mely épületek és tervek tetszenek legjobban a nagyközönségnek. Elindult ugyanis a kétfordulós közönségszavazás első fordulója a www.epiteszforum.hu oldalán.

Az elkészült épületek kategória 65 pályaműve közül a következő ötöt értékeli a zsűri élőben:a megérkezés élményét középpontba állító Pannonhalmi Bencés Főapátság új látogató bejáratát (Czigány Tamás, Páll Anikó, Tóth Györgyi építészek), a hagyományos léptékű kunyhók összetoldásából született egri borteraszt (Gereben Péter és Marián Balázs építészek), a 17 méteres könyvespolcfolyosóval rendelkező „hosszú" pilisi családi házat (Földes László és Sónicz Péter építészek), a formabontó homlokzattal rendelkező csobánkai családi otthont (Börzsei Tamás építész) és a 4-es metrót (PALATIUM M4 Projekt Kft.: Csapó Balázs, Erő Zoltán, Veres Ádám, Tóth Zoltán, Román László, Zorkóczy Zoltán, Szilágyi Klára, Jovanović Biljana).

Az építészeti terv kategória 59 beérkezett pályázatára érkezett öt legkiválóbb elképzelés:az egri vár elfeledett Zárkándy-bástyájának rekonstrukció (Rátkai Anna), a Mohács mellett fekvő Szabadság-szigetre megálmodott környezetbarát Ökoturisztikai látogatóközpont (Kokas Balázs), a tarcali kőfejtőben megrajzolt Trial edzőtelep (Máté Tamás) , a Kecskeméti Filmműhely épületének újragondolása (Tóth Balázs) és a helyi halászati hagyomány ihlette tihanyi látott hal háza (Kiss Péter).

A Média Építészeti Díj ötletgazdái hittel vallják, hogy épített környezetünk formálása, nemcsak az építész szakma vagy a média, hanem mindannyiunk közös ügye. Az építészek által elgondolt, kivitelezők által megvalósított életterek felhasználóinak véleménye nem csupán egy visszajelzés a szakma számára, hanem fontos része a fejlődésnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.