A lámpa, amely Halálcsillag

Piros ponttal jutalmazták az IKEA alakváltó lámpáját. A 38 tagú zsűri 56 ország 4928 dizájnterméke közül választotta a legjobbnak.

Az IKEA PS függőlámpa a Red Dot Awardon, a világ egyik legrangosabb dizájnversenyén nyert dizájndíjat. „A különösen jól átgondolt formatervezésért, a remek konstrukcióért és a lámpa meglepően ötletes, mégis kivitelezésében egyszerű, ám annál hatásosabb fényerő-szabályozó funkciójáért” ítélte oda a zsűri az „An Honourable Mention" elismerést.

Fotó: IKEA
Fotó: IKEA

Az inspirációt a tudományos-fantasztikus filmek és videojátékok adták. A zsinórok meghúzásával változik a lámpa alakja és vele együtt a fény intenzitása is. 

Professzor dr. Peter Zec, a Red Dot Award alapítója és elnök-vezérigazgatója elmondta: „Immár 60 éve a világ legelismertebb dizájnszakértői gyűlnek össze évente azért, hogy rátaláljanak a legjobb formatervekre. Az idei évben rekordszámú, közel 5000 pályázat érkezett – rengeteg munkát adva ezzel a zsűri tagjainak, akik külön értékeltek minden egyes terméket – köztük a magas színvonal támasztotta különbözőségeket és különlegességeket.”

A 2015. június 29-i díjátadót követően a nyertes termékek négy héten keresztül lesznek láthatók egy különleges kiállítás, a „Design on Stage” keretein belül. Ezután elfoglalják helyüket a Red Dot Múzeum állandó tárlatában.

Fotó: IKEA
Fotó: IKEA

A Red Dot Awardot 1955 óta osztják ki három területen: termékdesign, kommunikációs design és design koncepció. A pályamunkákkal 18 kategóriában lehet indulni. Több mint hatvan országból érkeztek nevezések, 2011-ben első alkalommal Nepál és Fehéroroszország is a részt vevő államok között volt. Az információs technológia, a telekommunikáció és az elektronika területe a legkedveltebb. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.