A kulturális örökség napjai

Sok száz érdeklődőt vonzottak a kulturális örökség napjainak rendezvényei szombaton a budai Várba, ahol számos intézmény szervezett bejárást és programokat más napokon nem látogatható tereibe.

A Dísz téren található volt Honvéd Főparancsnokság az esemény keretében szombaton egész nap ingyenesen látogatható volt, ráadásul a helyszínen más napokon nem tartanak vezetést. A Magyar Nemzeti Levéltár is számos programmal készült az idei rendezvényre. Szombaton egész nap nyitva tart a Hátország a Nagy Háborúban című kiállítás, részt lehetett venni raktárlátogatáson, és délután levetítették a Kulák volt az apám című filmet, amelyet kerekasztal-beszélgetés követett.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan az idén is vannak olyan épületek, amelyek csak a kulturális örökség napjai keretében látogathatók. Ilyen a budai Várban található Sándor-palota is, amely kizárólag az év ezen napjain nyitja meg kapuit a közönség előtt. A Köztársasági Elnöki Hivatalnak otthont adó, 2002-ben felújított épületet az érdeklődők folyamatosan induló vezetésekkel járhatják be egész hétvégén. A Várkert Bazárt szombaton Pottyondy Péter és Potzner Ferenc építész, a helyreállítás tervezői mutatták be. Az épületben már pénteken megkezdődtek a programok, amelyek egész hétvégén várják a látogatókat. Kinyitott a hétvégén az 1834-ben, eredetileg bérháznak épült I. kerületi Városháza klasszicista épülete is.

Délután 14 órakor tematikus séta indult, amelynek során a várnegyed elmúlt években felújított műemlék házait mutatták be az érdeklődőknek. A túra résztvevői a Hess András téri Vörös Sün házban a műemléki felújítás aktív részesei lehettek, hiszen restaurátori instrukciók mellett saját kezűleg kifesthettek egy felújítás alatt lévő falrészt.

Az Országos Széchényi Könyvtár épületének történetét az előzetesen regisztrálók kétóránként induló vezetéseken ismerhették meg, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában pedig a budai királyi palota történetéről tartottak előadást. Vasárnap délelőtt ugyanitt Az Árpád-kori Kána falu a mai Budapest területén című kiállítást lehet megtekinteni.

A Forster Központ intézményei országszerte vasárnap fogadják ingyenesen a látogatókat, akik így az intézmény Mátyás-templom közelében található székházában is előzetes regisztráció alapján félóránként induló vezetéseken ismerhetik majd meg a könyvtárat, a tervtárat, valamint az Építészeti Múzeum látványraktárát.

A Dísz téren található De la Motte–Beer-palotába szintén csak vasárnap lehet ingyenesen ellátogatni, ennek ellenére szombaton is sokan voltak kíváncsiak az épület falai között látható, egy 18. századi budai patikus család életét felelevenítő tárlatra. A 18. század végét idéző lakásmúzeumban a kulturális örökség napjai alkalmából nyílt, Árnyékban című tárlaton pedig Ybl Miklós ritkán látott munkái tekinthetők meg egy időszaki fotókiállítás keretében - közölték a helyszínen.

A kulturális örökség napjainak programja keretében 135 magyarországi és 7 határon túli település 329 helyszínén várják sétákkal, épületbemutatásokkal és rendezvényekkel a látogatókat. Idén a központi téma az I. világháború kitörésének századik évfordulója, a holokauszt hetvenedik évfordulója, valamint Ybl Miklós születésének bicentenáriuma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.