A kulturális miniszter egy könyvet sem ismert a Nobel-díjas írótól

Vitát váltott ki a francia kulturális miniszter azzal, hogy egyetlen regénycímet sem tudott idézni Patrick Modiano francia írótól, akinek három hete ítélte oda a 2014. évi irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia.
„Ööö, őszintén bevallom, hogy két éve egyáltalán nincs időm olvasni. Rengeteg jegyeztet, törvényszöveget, hírt, AFP-jelentést futok át, de nagyon keveset olvasok" - mondta Fleur Pellerin, amikor a Canal+ kereskedelmi televízió vasárnap azt kérdezte tőle, hogy melyik a kedvenc Modiano-regénye.

A Nobel-díjas író azért került szóba, mert a kulturális tárcavezető maga mesélte el, hogy aznap együtt ebédelt Modianóval.

A francia elitképzőn, az ENA közigazgatási egyetemen végzett miniszter október 9-én elsőként gratulált a francia szerzőnek. Twitter-bejegyzésében azt írta: meghatott, boldog és büszke erre a csodálatos Nobel-díjra. „Mély csodálat Patrick Modiano nagyon megérdemelten díjazott művészetének." Később közleményt is kiadott, amelyben „a francia irodalom boldog napjának" nevezte október 9-et. „Szomorú, sajnálom őt. Egy kulturális miniszternek bele kellene vetnie magát az irodalomba, már csak politikai kötelezettségből is" - mondta hétfőn Tahar Ben Jelloun franciául író marokkói szerző, a nagy presztízsű Goncourt-díj zsűrijének tagja. "Olyan nem lehet, hogy ne tudjon egy könyvet se idézni Modianótól. Szégyen. Siralmasnak tartom, de olyan korban élünk, ahol a kultúrát semmibe veszik" - tette hozzá.

Bernard Pivot volt televíziós műsorvezető, a Goncourt Akadémia elnöke szerint viszont nem szabad ezért elítélni a minisztert. "Attól, hogy nem olvasott Modianót, még nem biztos, hogy nem intelligens és alkalmatlan a kulturális tárca vezetésére" - mondta Pivot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.