A kastélyprogram miatt kétharmados törvényt módosítanának

Tavasszal a nemzeti vagyonról szóló kétharmados törvényt módosítani kell annak érdekében, hogy az állami tulajdon megtartása mellett magánemberek és cégek kezelhessenek műemlék épületeket.
A Nemzeti Kastélyprogramból vagy más forrásból felújításra nem kerülő kastélyépületek és környezetük csak így lesz megóvható - hangsúlyozta L. Simon László a Miniszterelnökség államtitkára kedden a Fehérvárcsurgón, a Károlyi-kastély parkfelújítása első ütemének záró rendezvényén.

Az államtitkár szerint a felvetés életszerűségére kiváló bizonyíték Fehérvárcsurgó, ahol az egykori tulajdonos család leszármazottja magánalapítványán keresztül gondoskodik az örökségről, miközben a tulajdonjog az államé.

L. Simon jelezte, hogy kezdeményezni fogja az ötpárti egyeztetést a törvénymódosításról és amennyiben az ellenzék is támogatja javaslatukat, akkor lehetővé tennék - akár ingyen is - alapítványok, gazdasági társaságok és magánszemélyek számára az évtizedek óta üresen álló és pusztuló kastélyok vagyonkezelésbe vételét. Cserébe az állam mint tulajdonos elvárná, hogy azokat szakszerűen felújítsák a műemlékvédelmi és jogszabályi előírások szerint, valamint biztosítsák az épületek és parkjaik látogathatóságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.