A kádárizmus képzelete?

A Bálint Házban mutatja be legújabb könyvét vasárnap György Péter esztéta, aki ezúttal a Kádár-korszak „hivatalos" művészetét vizsgálta meg 1957 és 1980 között.
Azt, hogy hogyan, milyen lehetőségek közül választva alkották újra a képzőművészek, az építészek, az írók és a filmesek a Kádár-korszak világát, hogyan formálták és határolták be ezek az alkotások az ekkor még magaskultúra-fogyasztó tömegek képzeletét. Mi különböztette meg a Kádár-korszak művészeti teljesítményekben is visszaköszönő önképét a rákosizmusétól és mindez – a képzelet uralása – hogyan vált lehetetlenné már a nyolcvanas években: hogyan süllyedt el ez a világ nyomtalanul még a létező szocializmus fennállása alatt és hogyan vesztették el ezzel ma is köztünk élő nemzedékek a saját életük megértésének, egybelátásának esélyét.

György Péter könyvének igazi kérdése az, hogy hogyan mutatkozik meg a hosszú Kádár-korszak nekünk, most, a mai emlékezetpolitikai viták felől tekintve. Minderről Szegő János, a könyv szerkesztője fogja kérdezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.