A gyermekéhezés felszámolása mindannyiunk felelőssége

Elkészült a gyermekéhezés felszámolásáért létrejött civil kampány, a Nemzeti Minimum videoklipje.

A Háttal a napnak című dal zenéjét és szövegét Bornai Tibor írta, és olyan művészek éneklik Bornai mellett, mint Eszményi Viktória, Somló Tamás, Danics Dóra, Fülöp Zsuzsanna, Oláh Gergő, Müller Péter Sziámi, Péterfy Bori, Balázs Fecó, Jordán Adél és Tóth Vera.

A Nemzeti Minimum csapata – művészek, újságírók, a civil szférában dolgozó szakemberek – tavaly novemberben indította el a mozgalmat:

„a gyermekéhezés valamennyiünk szégyene, felszámolása mindannyiunk felelőssége."

A díszlet- és látványtervező Horgas Péter vezette csoport célja, hogy a figyelem fókuszába kerüljön a több tízezer éhező gyerek Magyarországon. Főként azt hangsúlyozzák: szükség van egy konstruktív, szakmai megoldás kidolgozására. Kérik, hogy a mindenkori magyar kormány törvényi szinten teremtse meg a gyermekek mindennapos, minőségi étkeztetésének feltételeit, és garantálja az ehhez szükséges forrásokat.

A kampányt, amelyben mindenki ingyen dolgozik, nagyszabású koncerttel zárják szeptember 26-án, a Budapest Papp László Sportarénában. Az Arénát állami napként kapták meg az Emberi Erőforrás Minisztériumától, és ettől fogva ez a nap lesz a Nemzeti Minimum Napja. Hiszen minden évben meg kell vizsgálni, mit sikerült egy év alatt megoldani.

A szervezők szándéka szerint a koncerten hét parlamenti párt egy-egy női tagja bejelenti azt is: a civil szervezetekkel, jogi és költségvetési szakemberekkel közösen kidolgozott törvényjavaslatukat benyújtják majd a parlamentnek.

A jegy ára 2015 forint lesz. A bevételből olyan kiadásokat fedeznek, amelyekről nem lehet lemondani (például a szerzői jogok). A többiből pedig egy krízisalapot hoznak létre a gyerekéhezéssel foglalkozó civil szervezeteknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.