A Gutenberg-galaxis stopposai a Műcsarnokban

Hat képzőművész - Barabás Márton, Czakó Zsolt, László Bandy, Nagy Barbara, Pataki Tibor és Szőnyei György – fogalmazza meg ember és könyv viszonyával kapcsolatos vízióit egészen egyedi stílusban a Műcsarnok új, könyvművészeti kiállításán, amelyhez vasárnaponként izgalmas rendezvények társulnak.
Az Illuminációk - a Gutenberg-galaxis stopposainak című kiállítás sokrétűen értelmezi a művészkönyv műfaját, miközben hozzájárul a könyv jövőjéről szóló vitához is. A könyv egyszerre jelenik meg a folyamatosan múló jelen szimbólumaként és a korábban örök életűnek tűnő Gutenberg-féle galaxis féltett és rejtett zugaként.

A cím magyarázata: az illuminátorok hajdan könyveket, bibliákat díszítettek, „fényeztek". A Műcsarnok jelenlegi kiállításának illuminátorai is hozzáadnak a könyvhöz valamennyit saját gondolataikból, és művészi felfogásukkal „díszítik" mindazt, amit a könyvről gondolunk, hiszünk.

A kiállított tárgyak közt szerepelnek sorskönyvek, egymásba fonódó lapokkal, szövegtöredékekkel, átalakított, deformált, de még könyvre emlékeztető tárgyak, a titkos szépségű könyvtájban felhőpapírral fedett leselejtezett közlönyök, mint időkutak, háborús verseskötetbe fúrt üresség – megannyi a könyv szellemi horizontját erősítő kortársi viszonyulás.

A kísérőrendezvények közt szerepel Novokreszcsenkov Tamás technológiatörténeti bemutatója február 22-én, vasárnap 11 és 15 óra között. Novokreszcsenkov mára „egyszemélyes intézménnyé" vált: a legnagyobb hazai nyomdatörténeti eszközparkot gyűjtötte össze. Kezdeményezésére jött létre a Nyomdamúzeum Egyesület. Jelenleg szakoktatóként működik a Tolnai Lajos utcai volt nyomdaipari iskola tanműhelyében, ahol technológiai bemutatókat tart és technológiatörténeti foglalkozásokat vezet.

A Műcsarnokban gépeiből és tapasztalataiból ad ízelítőt kicsiknek és nagyoknak. Ugyancsak most vasárnap 15 órakor tart vezetést Orbán György, a kiállítás kurátora. Este 6-kor pedig a könyv sorsáról rendeznek kerekasztal-beszélgetést Monok István, Géczi János és Kulcsár-Szabó Ernő részvételével. Közben egész nap könyves bolhapiacot tartanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.