A Guardian és a New York Times is imádta Fischer Mahler-CD-jét

A Budapesti Fesztiválzenekar ezúttal Mahler IX. szimfóniáját játszotta lemezre. A május 20-án megjelent CD-t a külföldi szaksajtó lelkesen fogadta.

The Guardian kritikusa azt írta, hogy egyszerűen nem tudja abbahagyni az utolsó tétel hallgatását.

„A Fesztiválzenekar szívszaggató intenzitást és lágyságot adott Mahler hosszú búcsújának. Míg a BFZ koncertjein gyakran találkozunk újszerű színpadi fogásokkal vagy meglepetésszerű énekléssel, addig a zenei vezető Fischer Iván zenei interpretációi meglepően tradicionálisak tudnak lenni.”

A zenekar mögött több Mahler-lemez is van. Az I., a IV. és az V. szimfóniáról is született már felvétel. A VII. és a III. szimfóniát pedig élőben is hallhatja a közönség a 2015/16-os évadban. A The New York Times kritikusát azonban a lX. ragadta meg.

„Mr. Fischer felvételei nem mindig olyan sikeresek, mint a Budapesti Fesztiválzenekarral közös koncertjei, azonban a sorozat legutóbbi, hatodik darabja fantasztikus. Míg az interpretáció különösen nagy terhet jelent a kilencedik esetében – a teljes összeomlás határán egyensúlyoz, vagy előrevetíti Mahler közelgő halálát? – Mr. Fischer mindezt látszólag félreteszi, hogy egy nagyszerűen eljátszott értelmezést mutasson, ami élettelin árad.”

A Gramophone, amely nemrég az Év Művészének jelölte Fischer Ivánt, azt írta, a Fesztiválzenekar ismét díjra esélyes lemezt készített, amely fenségesen szól. A Sunday Times a karmester „üdítő megközelítését” emelte ki, amely a német RDD Rádió szerint olyan modern, mint Pierre Boulez vagy Christoph von Dohnányi interpretációi.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.