A fókuszban: Kodály

2012 és 2013 után az idén már harmadszor rendezik meg a Muzsika Hídja Fesztivált Budapesten.

A korábbi programsorozatot továbbgondolva, 2014-ben már négy részből áll a Muzsika Hídja: nemcsak kórusverseny, de komolyzenei tehetségkutató is lesz a hangszeresek számára, az egyházzenei jótékonysági koncert mellett pedig hazánkba látogat a China Comedy Show Pekingből.

A fesztivál célja, ahogy Zhang Guozhi fesztiváligazgatótól megtudtuk, hogy hídként kapcsolja össze az európai és a távol-keleti énekeseket és hangszeres szólistákat, ezáltal zenei és emberi párbeszéd is kezdődjék a kultúrák között. Vagyis hogy a kórusok és a zenészek a muzsikán keresztül ismerjék és értsék meg a másságban rejlő azonosságot: az emberi méltóságot.

Az sem titok, hogy Zhang Guozhi így szeretné minél szélesebb körben terjeszteni a Kodály-módszert, hiszen szerinte így sokkal komplexebben és eredményesebben lehet zenére tanítani a legkisebbeket.

A Kínából Budapestre érkező zenészeket előzetesen fél éven át zsűrizték, így csak a legjobbak kaptak meghívást a fesztiválra, a magyar jelentkezők pedig a Magyar Zenetanárok Társasága (Zeta) felhívására jelentkeztek.

A Muzsika Hídja zsűrijét német, osztrák, kínai és magyar operaénekesek, karnagyok, professzorok alkotják. A résztvevők műsorának közös pontja, hogy mindannyian legalább egy-egy Kodály-művel is készülnek, egyebekben saját hazájuk kórusműveivel és zenedarabjaival ismertetikmeg a közönséget.

A fókuszban Kodály mellett természetesen a nemzetközileg leg ismertebb magyar zeneszerző, Bartók Béla, valamint az egyházzene áll. A július 20-án esedékes díjátadó gálára a szervezők meghívták a Marczibányi Téri Kulturális Központ támogatásával megvalósult Varázscsepp Országos Tehetségkutató Verseny győzteseit, vagyis Oláh Mózest és Jónás Mátyást, de a verseny megálmodója, Herczeg Krisztián, a Cseppkő Gyermekotthon igazgatója mellett ott lesz Kathy Horváth Lajos hegedűművész, az X-faktorból ismert Antal Tímea énekesnő és a Hungarikum együttes is.

A gálát a MOM kulturális központban rendezik, a kórusfesztivál másik központi helyszíne a Klebelsberg Kultúrkúria lesz. A nemzetközi hangszeres versenyt a Hubay Jenő Zeneiskolában tartják július 15-én és 16-án. Itt fiatal virtuózok mérkőznek meg egymással négy korcsoportban. A zongoristák, vonósok és fúvósok versenye ingyenesen látogatható.

A kórusfesztivál első napja július 19-e, ekkor tíztől délig a Kultúrkúriában a budapesti Vox Insana Kamarakórus, a sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus Vegyes Kar, a bolgár Alabrea kórus, a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus és az egri Family Singers Énekegyüttes méri össze erejét.

Ezután 13 órakor Papp Károlyné tart előadást a Kodály-módszerről, majd a verseny délutáni fordulója következik a kínai Tai Da Gyermekkar, a Budaörsi Szent Demeter Kórus, a budapesti kínaiak Csillagfény kórusa, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának kórusa és a budapesti Bárdos Lajos Kamarakórus részvételével. A kórusverseny ugyancsak díjtalanul látogatható.

Másnap a díjkiosztó után, fél négytől közös templomi koncertet adnak a kórusok a Belvárosi Ferences Templomban. A Muzsika Hídja Fesztivál záróakkordjaként a MOM-ban vasárnap este fél nyolckor a pekingi opera, a balett és a humor elemeit ötvöző China Comedy Show lép fel. A programokról bővebb információ a www.budapest21st.hu-n és a www.facebook.com/muzsikahidja oldalon érhető el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.