A Fesztiválzenekar megint meggyőzte Európát

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar az évad második sikeres európai turnéján van túl, ahol Isztambultól Barcelonáig mindenütt meghódította közönségét.

„Ebben a zenekarban hatalmas a művészi szabadság, áramlanak a zenei gondolatok, és mindennek van tere. A muzsikusok egy testként zenélnek, közben pedig egyik koncert sem olyan, mint a másik” – mondja Miah Persson svéd szoprán, aki október 6. és 15. között együtt turnézott a Budapesti Fesztiválzenekarral Isztambultól Barcelonáig. A zenekar programját gazdagította Tassis Christoyannis görög bariton is, akinek előadásában a magyar kritika szerint a „hideg tűz éteri naivitással párosult, mégis átforrósodott tőle a levegő”.

A BFZ Mahler-Strauss programja lenyűgözte a nemzetközi közönséget, így a kritikusokat is. Az értő fülek szerint a zenekar „humoros és bohém”, de mindeközben „hihetetlenül kecses”, hangzása „meleg, sűrű, csodálatos és éteri”, „magával ragadó szépségű hangokat” szólaltat meg, „virtuóz, érzelmes és stílusos”, mindezt pedig „a világ egyik legérdekesebb karmestere” fogja egybe.

A turné egyik fontos állomása Isztambul volt, ahol a Fesztiválzenekar a negyedik koncertjét adta egy év alatt, ezzel friss élményt nyújtva az ottani közönségnek, ahol a klasszikus zenének még nincs komoly hagyománya. A zenekar esti koncertje előtt a kicsikre is gondolt, Fischer Iván és a muzsikusok egy Kakaókoncerten varázsolták el a helyi gyerekeket.

A zenekar Közép-Európa egyik legfontosabb fesztiválján, a Pozsonyi Zenei Fesztiválon is nagy sikerrel szerepelt a fantasztikus, tradicionális Reduta koncertteremben. Antwerpen, Utrecht és Heerlen sikerei után pedig a világ egyik legcsodálatosabb szecessziós koncerttermében, a Palau de la Música Catalanában muzsikáltak. Ez a teltházas, hatalmas sikert generáló koncert egy négyéves együttműködés nyitánya volt, amely a Mahler és a dal tematika köré épül majd.

Az évad egyik újítását, vagyis hogy a muzsikusok ráadásként leteszik hangszereiket, és kórussá alakulnak, a BFZ most is folytatta, nem is akárhogyan. „A Mahler-szimfónia után a Palau történetének egyik legmeghatóbb ráadásszámát hallhattuk, amikor a zenekar tagjai felálltak, és katalánul énekeltek. Értékes ajándékot kaptunk. Tökéletes befejezése volt ez egy csodálatos estének” – áll az egyik katalán beszámolóban. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.