A cseresznyevirágzást ünnepli a Füvészkert

A japáncseresznye, a szakura virágzásának ünnepére invitálja a látogatókat a budapesti Füvészkert április második és harmadik hétvégéjén.
Az ELTE Füvészkertben többéves hagyomány az évente megrendezett szakuraünnep, amely mindig a japáncseresznye áprilisi virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez kapcsolódik. Amikor a japáncseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók - a japán szokásokhoz hasonlóan - takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, és gyönyörködhetnek a szakura fák virágzásában április 11-12-én és 18-19-én - közölte az intézmény az MTI-vel.
Japánban gyakorlatilag nemzeti ünnep a cseresznyefák virágzása
Japánban gyakorlatilag nemzeti ünnep a cseresznyefák virágzása
Toru Hanai / Reuters

A programok között origamizás, japán szamurájkard-, japán íjászati és Herendi porcelán-bemutatók, kézműves foglalkozások, dobegyüttes műsora és színházi előadás is szerepel.

A cseresznyefa virágainak rövid élete a tisztaság és egyszerűség eszményét szimbolizálja. A virágnéző ünnepségeket (japánul hanami) egész Japánban mindenütt megtartják, a virágzás idejétől függően néhány hét eltéréssel. A cseresznyevirágok nagyon érzékenyek, csak néhány napig lehet megtekinteni a virágzó fasorokat, utána a virágszirmok lehullanak. Ezt a pár napot a japán emberek alaposan kihasználják: családostul vagy kollégákkal kivonulnak egy közeli parkba, kirándulóhelyre, ahol pokrócon üldögélve esznek-isznak, tréfálkoznak, énekelnek, régi táncokat járnak, azaz piknikkel ülik meg a tavasz beköszöntét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.