A Chanel magyar származású sztárfotósa a Ludwigban

A divatfotózás olyan meghatározó alakjai után mint Cecil Beaton, Helmut Newton vagy Munkácsi Márton, július 8-tól a magyar származású Peter Farago és felesége, a svéd Ingela Klemetz Farago kiállítása látható a budapesti Ludwig Múzeumban.
A mindössze negyven éves Peter Farago Szekszárdon született, gyermekkorában, családjával került Svédországba. Többek között az orosz Vogue számára készített címlapfotókat. Ingela-Klemetz Farago a zeneiparban kezdte pályafutását, majd hamarosan stylistként kezdett dolgozni, férjével, Peter Faragóval együttműködve. A házaspár napjainkban kreatív fotós alkotópárosként és kiadóként dolgozik együtt.

 

Peter Farago és Ingela Klemenz Farago a kiállítás sajtóbejárásán
Peter Farago és Ingela Klemenz Farago a kiállítás sajtóbejárásán
A szerző felvétele

A Chanel-divatházzal együttműködve 2010-től kezdődően dolgozott a Northern Women in Chanel (Északi nők Chanelben), majd 2015-től a Women in Chanel (Nők Chanelben) című projekten. A Chanel szabad hozzáférést biztosított a művészeknek a Karl Lagerfeld által tervezett haute couture, valamint prêt-à-porter kollekciókhoz. Az öltözékek felhasználásával, a legismertebb skandináv és balti, illetve cseh, magyar, lengyel és román szupermodellek közreműködésével alkotta meg Peter Farago és Ingela Klemetz Farago azt a két fotósorozatot, amelyet egy-egy nagyalakú album, illetve egy vándorkiállítás formájában mutatnak be a közönségnek. A fotóalbum eladásából származó bevételt a kiadó a Save the Children nemzetközi gyermekvédő szervezet javára ajánlja fel.

A kiállításon a Nők Chanelben | Women in Chanel című kötet kétszáz képéből harminc nagyméretű fotó szerepel – olyan világhírű magyar modellek „főszereplésével", mint Palvin Barbara, Mihalik Enikő és Vanessa Axente –, kiegészítve az Északi nők Chanelben | Northern Women in Chanel sorozat 82 felvételével. A budapesti kiállítás alkalmából egy exkluzív divatfilm is készült, Palvin Barbara közreműködésével.

Műveiken felfedezhetjük a művészettörténet, valamint a fotó- és a filmművészet klasszikusait, de inspirációs forrást jelent számukra a természet és a közös alkotómunka is. A Vanessa Axente főszereplésével a Hortobágyon készült sorozatot például Tarr Béla kopár filmes világa és Víg Mihály filmzenéje ihlette. Az északi felvételeken gyakran Ingmar Bergman filmjeinek hangulata ismerhető fel.

A divatot önálló művészi formának, az önkifejezés sajátos eszközének tekintik, amely különleges lehetőséget teremt arra, hogy fényképeiken megjelenítsék saját vízióikat, történeteiket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.