A Bolsoj táncosai diót törnek a Győri Balettel

A balett, a cirkuszi művészet és a show elemeit ötvöző, látványos vetítéstechnikával kiegészített Diótörő előadást láthatnak karácsonykor három vidéki városban.

Győr, Debrecen és Veszprém arénáiban, várhatóan összesen tízezer néző előtt táncolja el a Győri Balett ifj. Harangozó Gyula Diótörő című koreográfiáját. Az eddigi legnagyobb hazai Diótörő-előadás a helyszínekhez alkalmazkodva hatalmas, „szélesvásznú" díszlettel készül.

A Kossuth-díjas balett-művész Diótörőjét bemutatták már a Bécsi Operában. Koreográfiáját most a Győri Balett társulatára szabta, de mint beharangozójában fogalmazott, a bécsi előadásnak csak a logikáját tartotta meg, változtatott a jeleneteken, más díszlet- és jelmeztervezőt foglalkoztat, s mindenben alkalmazkodott az arénák teréhez. A látványtervező Dimitrij Simkin, a jelmeztervező pedig Velich Rita.

A Diótörő az Arénákban címmel meghirdetett produkció a klasszikus darab korszerű, aktuális feldolgozása, mely mai sikerfigurákkal szól a gyerekekhez, mondta a koreográfus rendező. Hozzátette: Ha darab eleje egy 21. századi karácsonyi vendégség, amelyen a meghívott gyerekek Pókembert, Barbit és a Robotot láthatják táncolni, és a bábjáték helyett a Diótörő herceg egy videójátékon keresztül védi meg szeretett Kláráját az Egér királytól, akkor valószínűleg ugyanazt a hatást érheti el, melyet a 19. században a darab alkotói értek el korabeli közönségüknél, hiszen az akkori gyerekek a jól ismert mindennapi életükből röppentek át a határtalan mesék világába.

Kiss János, a Győri Balett igazgatója bejelentette: a Herceg és Klára hercegnő nagy kettősének eltáncolásához a győri művészek mellett a Moszkvai Bolsoj Balett szólistáit nyerték meg. A monumentális előadásban fellépnek a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola növendékei valamint artisták is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.