New York-i múzeumba került az A.E. Bizottság

A New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA) hivatalos gyűjteményébe került az Albert Einstein Bizottság zenekar két albumának borítója és néhány plakátja.

A MoMA a világ legjelentősebb kortárs művészeti múzeuma, amely gyűjteményébe kizárólag meghívásos alapon lehet bekerülni. Ezért a teljes magyar képzőművészet, alkalmazott művészet sikere is, hogy annak Architecture&Design állandó gyűjteményébe bekerült a Bizottság zenekar két albumának borítója, illetve a zenekar néhány korabeli plakátja.

Mint a borítók és plakátok alkotója, a zenekar egykori frontembere, Wahorn András lapunknak elmondta, a New York-i konzulátuson működő Magyar Művészeti Központon keresztül talált rá Juliet Kinchin, a MoMa szakkurátora, aki a múzeum építészeti és designgyűjteményének bővítéséhez kérte el a Bizottság-relikviákat.

A kurátor – mint később kiderült – a nyolcvanas években járt Magyarországon, onnan ismerte meg a – saját meghatározásában katasztrófazene stílusban alkotó – zenekart. Most, hogy lehetősége van a múzeum 80-as évek albumborító-kollekciójának gyarapítására, eszébe jutott a Bizottság, ezért kereste meg Wahorn Andrást.

A két lemezborítót Wahorn ajándékként biztosította a MoMának, a zenekar négy plakátját pedig megvásárolta a gyűjtemény.

2014 végén a hvg.hu által felkért kritikusok minden idők legjobb magyar könnyűzenei lemezévé választották a Kalandra fel című Bizottság-albumot, de az együttes bekerült a Magyar Nemzet által összeállított "Minden idők legjobb zenekarai" közé is. (hvg.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.