A bíróság döntött, jöhet az ámokfutás

Watson doktor, Moriarty professzor és a Baker streeti ház is felszabadult. Bármilyen ámokfutást ki lehet hozni a szereplőkből.

Az amerikai legfelsőbb bíróság előtt is győzött a szabad Sherlock Holmes ügye. Az ítélettel végleg biztossá vált, hogy a vadászkalapot viselő, pipázó, dedukcióval dolgozó és az unalmat kokainnal elűző detektív figurája közkincsnek számít. Ugyanígy bármelyik író dönthet úgy, hogy a detektív mögött egy lépésnyi lemaradásban lévő Watsonról ír új történeteket.

A Sherlock és Watson sorsa felett mindörökre ítélkező pert az Arthur Conan Doyle irodalmi örökségét kezelő cég indította. Azt akarták elérni, hogy a karakterek használatának jogáért egy Leslie Klinger nevű amerikai szerző ötezer dollárt fizessen nekik. Klinger ráadásul nem is íróként, hanem egy újabb Sherlock-novellákat tartalmazó kötet szerkesztőjeként került bele az ügybe. A férfi fellebbezett, az ügy pedig egészen a legfelsőbb bíróságig jutott.

Az 1930-ig élő Conan Doyle öröksége a szerzői jog többször módosított szabályozása miatt többféle elbírálás alá esik. 1923-ig kiadott műveiről egy ideje már biztos volt, hogy közkincsnek számítanak. A legtöbb Holmes-novella ide tartozik. Az 1923 és Doyle halála között keletkezett művek azonban 95 évnyi védettséget élveznek, azaz a 2020-as évek közepéig kellene rájuk várnunk - írja a vs.hu.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.