Weiner Leó Emlékdíj Kassai Istvánnak

A magyar zenetörténet elfeledett műveinek felkutatásáért, megszólaltatásáért, Weiner Leó életművének művészi és tudományos ápolásáért, valamint kiváló kamaraművészi teljesítményéért vehette át pénteken a Weiner Leó Emlékdíjat Kassai István zongoraművész.

Április 16-án, Weiner Leó születésének 125. évfordulója alkalmából átadták a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Weiner Leó Emlékdíj Kuratóriuma által alapított, a zeneszerző nevét viselő díjat. Az elismerést olyan kiváló zeneművészek és tanárok kapják, akiknek az elmúlt évtizedben tanúsított művészi és oktató munkáját áthatotta Weiner Leó szellemisége.

A kuratórium az idén az emlékdíjat Kassai István zongoraművésznek adományozta, a díjat Dr. Batta András rektor, a grémium elnöke adta át.

Kassai Istvánt 1973-ban, 14 évesen vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára Kadosa Pál és Ránki Dezső osztályába. A főiskolán tanára volt Szegedi Anikó, Jandó Jenő, Dráfy Kálmán, Solymos Péter, Rados Ferenc, Kocsis Zoltán, Ferenczy György és Cziffra György is. A Zeneakadémia elvégzése után 1984-ben megszerezte második diplomáját a párizsi Conservatoire Européen de Musique-ben. Kassai számos nemzetközi díjat nyert, első helyezett az Ústí nad Labemi Nemzetközi Ifjúsági Zongoraversenyen, a Magyar Rádió Országos Zongoraversenyén és a párizsi Nemzetközi Debussy Zongoraversenyen. 1978-ban Artisjus-díjjal, 1986-ban a Fondation de France Bonnaud-Chevillion díjával, 1990-ben a Magyar Rádió Nívódíjával, 2001-ben pedig Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

 

Kassai István
Kassai István
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.