"Vonalas" lesz a velencei magyar pavilon jövőre

Wesselényi-Garay Andor és Ferencz Marcel a vonalat a középpontba állító, BorderLINE című projektje nyerte el a 12. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjára kiírt pályázatot. A pavilon terében a vonalak majd a mennyezetről lógó, kihegyezetlen ceruzákkal kifeszített fonaldarabokként jelennek meg.

 

Wesselényi-Garay Andor és Ferencz Marcel projektjének célja, hogy visszavezesse a látogatót az építészet és az emberi létezés alapélményéhez, a vonalhoz.

Mint az a zsűri záróközleményében olvasható, a BorderLINE-koncepció alkotói merészen azt állítják, hogy géppel vagy szabad kézzel "az építészek nem tereket alkotnak és házakat terveznek, hanem vonalakat rajzolnak", és a kiállítástervezők a vonalban, mint fizikai entitásban találták meg azt a közös nevezőt, amelyet minden építészetről, térről való gondolkodás alapjának jelölnek meg. Ezt a magyar pavilonban különféle, de egymáshoz kapcsolódó vonal-, rajz- és ceruzainstallációval kívánják tudatosítani a látogatókban.

A nyertes pályázók megfogalmazása szerint a kiállítás célja az, hogy a vonalat a kétdimenziós létezéséből kirobbantva önálló, fizikai entitásként mutassa be. A pavilon terében a vonalak a mennyezetről lógó, kihegyezetlen ceruzákkal kifeszített fonaldarabokként jelennek meg. A pavilon termeiben a vonal így testté, felületté, homlokzattá és végül térré válik. Az installációk mellett például magyar építészek rajztechnikáit bemutató filmeket, afigurális gyermekrajzokat, valamint egy kihegyezett ceruzákból épített gigantikus szobrot is láthatnak majd az érdeklődők.
Az ötlet alkalmas lehet az egy-egy kiállításra körülbelül három percet szánó biennálelátogató számára inspiráló gondolatok közvetítésére, figyelme megragadására - mutat rá a zsűri www.velenceibiennale.com honlapon is olvasható értékelésében. A testület szerint ugyanakkor a pályázatra beadott terv több részletén még tovább kell dolgozni.

A 12. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálét 2010. augusztus 29. és november 21. között rendezik meg. Főkurátora Szedzsima Kazujo japán építész lesz, aki az első női igazgató az építészeti biennále történetében.
A magyar pavilonra kiírt pályázat beadási határideje november 9. volt. A pályázatra - a két évvel ezelőttihez hasonlóan - 9 érvényes pályamunka érkezett, s minden pályázó részt vett a második - prezentációs - fordulóban. A pályázók kiemelkedően magas száma és a pályázatok színvonala jelzik, hogy a pályázat fontos szerepet tölt be a kortárs építészetről szóló friss szellemű hazai szakmai gondolkodásban - emelte ki a zsűri, amely a pályázatot összességében eredményesnek és sikeresnek minősítette.

A magyar pavilon nemzeti biztosa, Petrányi Zsolt által felkért zsűri tagja volt Boros Géza művészettörténész, az OKM művészeti főosztályvezető-helyettese, Kálmán Ernő DLA építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, Pásztor Erika Katalina DLA médiaművész, az epiteszforum.hu alapítója, lapigazgatója, Polyák Levente építész, városkutató, kritikus, Skardelli György építész, a KÖZTI Zrt. vezető tervezője, Somlyódy Nóra újságíró, kritikus és Z. Halmágyi Judit DLA építész.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.