Kinevez a végén

A magyar kultúra napján, csütörtökön vette át kinevezési okmányát három fővárosi színház február 1-jén hivatalba lépő igazgatója. Zimányi Zsófiának, a Thália Színház, Eszenyi Enikőnek, a Vígszínház és Kerényi Miklós Gábornak, a Budapesti Operettszínház vezetőjének Demszky Gábor főpolgármester adta át a dokumentumot.

A színházi életben 2008 nem volt könnyű esztendő, 2009 pedig a körülmények miatt valószínűleg igen nehéz lesz – jelentette ki Demszky Gábor. Majd Barack Obamát, az Egyesült Államok új elnökét idézve hangsúlyozta: ebben a helyzetben nem versenyezni, hanem együttműködni kell. A versenyperiódus a pályázattal lezárult, konszenzusos döntés nyomán kapják meg kinevezésüket az igazgatók. Most az együttműködés ideje következik. A fővárosnak, amely az ország legnagyobb színházfenntartó önkormányzata, két lényeges feladata van. Egyrészt garantálja a stabil működést, másrészt távol tartja a politikát. Azaz nominálisan nem csökken a budapesti színházakra fordítható keret, továbbá nem szólnak bele, mit és hogyan játszanak a színházak.
Demszky Gábor megköszönte a Vígszínház előző igazgatójának, Marton Lászlónak a munkát, kiemelve, hogy a teátrum jelentős korszakaként tartja majd számon ezeket az éveket a színháztörténet. Megyeri László Thália-beli tevékenységét is méltatta, és mint mondta, szakértelmére színházi területen továbbra is számítanak. Az MTI értesülése szerint továbbra is felügyelni fogja a Thália régi stúdiójának általa elindított felújítását.
    Horváth Csaba főpolgármester-helyettes megerősítette: a fővárosnak nincs több pénze, amivel kielégíthetné az igényeket, de sokat várnak az előadóművészeti törvény hatályba lépésétől, amely reményeik szerint többletforrásokat nyújthat a fővárosi kulturális szervezeteknek.
    A kinevezési okmányok átvétele után, az igazgatói tervek rövid ismertetésekor Zimányi Zsófia, azt emelte ki, hogy a Budapesti Fesztiválközpont régen szeretett volna saját épületet. A költségeket tekintve sokkal jobb helyzetben vannak azok a fesztiválok, amelyeknek van színházuk, mert az új produkciók próbáihoz nem kell helyet bérelniük. Ráadásul egy saját teátrumban a fesztiválon bemutatott új előadásokat műsoron tarthatják. Zimányi Zsófia tervei között szerepel, hogy 2010-től két fajsúlyos fesztiválperiódusra, a szezon elejére és végére koncentrálják a határon túli magyar színházak előadásait. Kellő pr-ral megtámogatva erőteljesebben felhívják a figyelmet ezekre az értékes előadásokra – ígérte a Thália új igazgatója, aki továbbra is irányítja a Budapesti Tavaszi Fesztivál, Őszi Fesztivál és a Nyár a Lánchídon programsorozatáért felelős Budapesti Fesztiválközpontot.
    Eszenyi Enikő a pályázatának címével summázta terveit: nyitott színházat képzel el, nemzetközi, hangsúlyosan közép-európai kapcsolatokkal. A részletekről nem árult el többet, mert – mint mondta – májusra készül el a kidolgozásukkal.
 Újra elnyerte a most már kéttagozatú Budapesti Operettszínház igazgató posztját Kerényi Miklós Gábor, aki a nemzeti operett- és musicaljátszás életben tartását és fejlesztését tűzte ki célul. Szeretnének új közönségrétegeket is meghódítani – mutatott rá, jelezve, hogy ezt szolgálja a színház műsorának sokfélesége is. Példaként említette a napokban bemutatott Ibusárt, Parti Nagy Lajos és Darvas Ferenc ironikus „huszerettjét", valamint Steven Sater és Duncan Sheik Tavaszébredés című musicaljét, amely Frank Wedekind drámája alapján készült. A Budapesti Tavaszi Fesztiválra pedig Kálmán Imre klasszikus operettjének, a Bajadérnak a premierjét időzítik.

Eszenyi Enikő, a Vígszínház (b), Zimányi Zsófia, a Thália Színház és Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház újonnan kinevezett igazgatója megbízóleveleik átvételekor a Gerbeaud Kávéházban.
Eszenyi Enikő, a Vígszínház (b), Zimányi Zsófia, a Thália Színház és Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház újonnan kinevezett igazgatója megbízóleveleik átvételekor a Gerbeaud Kávéházban.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.