Rowling cáfolja a plágiumvádat

A kiadója után szerdán J. K. Rowling írónőt, a Harry Potter-regények szerzőjét személy szerint is plágiummal vádolta meg a néhai Adrian Jacobs hagyatékának gondozója, akinek képviselője „milliárd dolláros ügyet" emlegetett az eset kapcsán. Rowling cáfol.

J. K. Rowling csütörtökön "megalapozatlannak" és "abszurdnak" nevezte az ellene felhozott plágium-vádat. Előzőleg a Harry Potter-regények kiadója után szerdán személy szerint a brit írónőt is "lopással" vádolta meg a néhai Adrian Jacobs hagyatékának gondozója.

Harry Potter és Hedvig
Harry Potter és Hedvig, bagoly

Paul Allen tavaly júniusban perelte be egy londoni bíróságon Rowling kiadóját, a Bloomsbury Publishing PLC-t azt állítva, hogy a Harry Potter és a tűz serlege című regényének írásakor Rowling plágiumot követett el: Adrian Jacobs Willy, a varázsló kalandjai című könyvéből emelt át bizonyos elemeket.

A Willy 1987-ben látott napvilágot, míg Rowling negyedik Potter-kötetét 2000-ben jelentette meg a kiadó. Jacobs akkor már nem élt, 1997-ben hunyt el Londonban.

Rowlingot többek között azzal vádolták, hogy a varázslóverseny ötletét Jacobstól "lopta", és a Roxfortba, a varázslóiskolába közlekedő vonat motívuma is az írótól eredt.

"Elszomorított, hogy újabb vádak születtek azzal kapcsolatban, hogy más forrásból szereztem anyagot a Harry megírásához" - fogalmazott csütörtöki cáfolatában az írónő. "A valóság az, hogy sohasem hallottam a szerzőről vagy a könyvről, mielőtt 2004-ben először megvádoltak volna a szerző hagyatékával kapcsolatban állók. Természetesen sohasem olvastam a könyvet" - szögezte le.

Az írónő az ellene felhozott vádakat nemcsak megalapozatlannak, hanem abszurdnak is nevezte. Kiemelte: "csalódottnak érzem magam, amiért én és angol kiadóm, a Bloomsbury olyan helyzetbe kerültünk, hogy meg kell védenünk magunkat".

Rowling határozottan kijelentette, hogy nyomban megteszik a jogi lépéseket, hogy a bíróság késedelem nélkül szüntesse meg "a minden alapot nélkülöző ügyet".

A Bloomsbury 2004-ben és tavaly júniusban is kerek-perec közölte, hogy a vád "megalapozatlan, nincs rá bizonyíték és igaztalan".
A felperest képviselő sydney-i Max Markson azonban csütörtökön kijelentette, hogy becslései szerint "milliárd dolláros ügyről" van szó. És magyarázatként hozzáfűzte: "nyilvánvalóan ez lesz a bíróságok döntése". Mint mondta, Rowling személy szerinti megnevezésére egy szerdai beadványban azért került sor, mert - bár korábban úgy hitték - mégsem futottak ki a törvény szabta időből, az írónő is perelhető.
Allen egyúttal közleményben hozta nyilvánosságra, hogy annak jogi lehetőségét is vizsgálja, vajon a Harry Potter-filmekkel és a hamarosan megnyíló Harry Potter szórakoztató parkkal szemben lehet-e szerzői jogi követelése a Jacobs-hagyatéknak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.