Jólét vagy lólét

- Ma is igaz, hogy az értelmiség előtt két út van, az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan? - kérdeztük a Nol Presszóban Kiss Judit Ágnes költőt. Beszélgettünk arról is, mit nem lehet versbe írni, és záródhat-e pofonnal egy becsületsértési ügy. Többek között ez látható a videóban. Aki többre kíváncsi, itt elolvashatja.

Nol Presszó: Hogy tolerálod, ha valamelyik erotikus vagy szókimondó versedet más előadásában hallod?

Kiss Judit Ágnes: Megszoktam már. Először nem bírtam felolvasni a keményebben odamondogatós szövegeimet. Emlékszem, az elején színészbarátot vittem, hogy mondja el helyettem.

Nol Presszó: Mi benne olyan nehéz?

Kiss Judit Ágnes: Egész más leírva, tudva, hogy a másik elolvassa - az nagyon személyes, intim. Én is a szöveggel voltam kettesben és az olvasó is úgy lesz. Amikor felolvasom, az egész más. Mert ugyan szeretem a face to face kommunikációt a hallgatóval, de amit írtam, nem neki akartam mondani. Aztán megszoktam, rájöttem, ezek a gátak csak bennem élnek. Egy idő után már arra kellett vigyáznom, hogy puszta hatásvadászatból ne mindig ilyeneket válasszak egy felolvasóestre.

Nol Presszó: Zavarba jönnek?

Kiss Judit Ágnes: Az az érdekes, hogy kevésbé jönnek zavarba a nyelvi tabuktól. Inkább a neologizmussal nem tudnak mit kezdeni, azokkal a szavakkal, amelyek hivatalosan nem férnek egy versbe. Az egyik szövegemben szerepel az a szó, hogy „emailcímem”, ez csiklandós kuncogást vált ki a hallgatóságból. Olyan már előfordult, hogy az egyik hallgató az előadás után feltette a kezét, hogy most durva szövegeket hallgatott tőlem, és szeretne egy igazi szép szerelmes verset. Megnyugodott, hogy tudok olyat is.... Aztán egy református ifjúsági táborba bejött egy lelkész, aki azt mondta: olyan szinten kiakadt a szövegeimtől, hogy meg akarta nézni, ki áll mögöttük. Nagyon érdekes vita keletkezett abból, hogy bizonyos szavaknak van-e helye a versben. Becsültem érte, hogy felvállalta a viszolygását. Akad ellenpélda is, szerzetesek között is vannak nagyon jó barátaim. Az egyik írt nekem egy sms-t, csak a vers címe volt benne, és ez a mondat: „ez odabasz”.

Nol Presszó: Minden feliratban keresed a verslábakat?

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Kiss Judit Ágnes: Nem keresem, ők szoktak keresni engem. Nyilván, amire kicsit jobban rákattanok, az megszólít. Először az adoniszi sorok, aztán a glükóni, most a kis alkaioszinál tartok. Az egyik kedvencem a rádióban egy glükóni sor: Hallgassák meg a híreket!

Nol Presszó: Van úri passziód?

Kiss Judit Ágnes: A tanítás igazából úri passzió. De a ló mindenképp. Amikor lovat vettem, nagyobb anyagi biztonságban éltem. Most anyagi biztonság nincs, ló viszont van. Az ember semmilyen körülmények között nem adja el a barátját, esetemben barátnőjét, úgyhogy most épp a lóra keresek. Ez az első kör, a második meg a számlák kifizetése, az összes többi utána jön. Ez kényszerhelyzet, nekem a ló azonban lelki és fizikai társ, akinek garantálni akarom a jólétét vagy lólétét.

Nol Presszó: Verseid alapján nem tűnsz túl optimistának.

Kiss Judit Ágnes: Mindig valami nagyon derűs kötetet tervezek, nemegyszer olvastam végig úgy a saját kötetemet, hogy na, jó, ezt most szerkesszük újra, mert én megyek a Dunának tőle. Az utolsó, a Koncentrikus korok vállaltan fájdalmas, mert az Anya halála utáni gyász feldolgozása. Onnan kezdtem írni, hogy megtudtam Anya betegségét. Szándékos belső utazás volt - a rémült kapaszkodástól az elengedésig. Nem vidám kötet, de közben sok visszajelzést kaptam: „én szintén elvesztettem valakit, és de jó, hogy megírtad pont azt, amit én is gondolok”.

Nol Presszó: Segített neked a feldolgozásban?

Kiss Judit Ágnes: Persze, az a túlélés legfontosabb eszköze. Azt mondják írótársak, haláleset után az ember elhallgat. Én négy nappal Anya halála után írtam meg a Kaddis című verset, amit azóta sem tudok elolvasni, mert nagyon fáj. Lehet, hogy ez zombi dolog, de jó volt megírni.

Kiss Judit Ágnes
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.