"Félő, jövőre már film sem lesz, amit díjazhatnánk"

Rendhagyó módon adják át a filmkritikusok idei díjait január 31-én 15 órakor a MÚOSZ székházában. Az eseményt nem követi ugyanis a szokásos Magyar Filmszemle. Ez alkalomból a kritikusok az alábbi nyilatkozatot teszik közzé.

A magyar filmkritikusok, fél évszázados hagyományaikat követve, az idén is kiosztják díjaikat az elmúlt esztendő legjobb filmes - rendezői, operatőri, színészi, forgatókönyvírói - teljesítményeiért. Ezúttal a díjkiosztást nem követi Magyar Filmszemle, s félő, jövőre már film sem lesz, amit díjazhatnánk.

Az MMKA-támogatások zárolásával tavaly nyár óta nem indulnak be új produkciók, sem játék-, sem dokumentum- sem animációs filmek, a már megkezdett munkálatok leálltak, a kész művek - köztük világfesztiválokon sikeres darabok - nem jutnak el a mozikba. Lehetetlen helyzetbe kerültek az artkinók, a filmklubok, az igényes filmlapok, a filmkönyvkiadás, a mozgóképoktatás. Támogatás híján nem csak a magyar filmipar indult sorvadásnak, hanem a teljes nemzeti mozgóképkultúra. Ez oda vezethet, hogy a néző - elsősorban a fiatal nemzedék - még inkább kiszolgáltatottjává válik a mozijainkat elöntő kommerszek áradatának.

Meggyőződésünk, hogy a magyar film a nemzeti és az európai kultúra szerves része, amit, összhangban az Európai Unió film- és médiapolitikájával, védeni, erősíteni és támogatni kell. Erre, a magyar kultúrával és a jövő nemzedékkel szembeni felelősségre hívjuk fel a döntéshozók és a közvélemény figyelmét, abban a reményben, hogy a jövőben is lesznek értékes, fontos filmek, amelyeket díjazhatunk.

MÚOSZ Film- és Tévékritikus Szakosztály
Magyar Filmművész Szövetség Filmkritikus Szakosztály

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.