83 év után vették el Hitler díszpolgári címét

Tegernsee bajor turistaváros vezetése csak most, nyolc évtized után döntötte el, hogy eltávolítja Adolf Hitlert díszpolgárai névsorából. Hazai párhuzam: 2011-ig Sztálin és Haynau is Budapest díszpolgára volt.
A náci vezér listáról való törléséről 16 városi tanácsossal egyetemben a konzervatív (CSU-tag) polgármester, Johannes Hagn döntött. „Azért tartott ennyi ideig, mert igazából nem tudtuk, hogy szerepel-e még a díszpolgáraink listáján, de kiderült, hogy igen” – indokolt a város polgármestere, Johannes Hagn (CSU). „Azt gondoltuk, hogy a címet a halálával eltörölték, ám kiderült, hogy nem így történt, így hivatalosan is ki kellett törölnünk a nevét a jegyzékből” – tette hozzá.

Tegernsee korántsem az egyetlen település volt, amely 1933-as hatalomra kerülését követően díszpolgári címet adományozott Hitlernek: további több ezer falu és város cselekedett hasonlóképpen. Az elmúlt évtizedben települések százai törölték a náci vezető nevét díszpolgáraik sorából.

A kisvárost Adolf Hitler 1933-ban még Paul von Hindenburg német birodalmi elnökkel együtt látogatta meg. Mindketten megkapták a város kulcsait. Hitlert később egy, a Tegernsee tavon (a város innen kapta a nevét) látható csónak mellett is lefényképezték. A tavat a háború alatt „Nagykutya-tónak” nevezték, mivel számos magas rangú náci funkcionárius vásárolt a környékén nyaralót – írja a múlt-kor történelmi portál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.