7,7 milliárdos Picassót csempészett volna a spanyol bankár

Átadtak Spanyolországnak a francia hatóságok egy 25 millió eurót érő Picasso-festményt, amelyet a spanyol törvények megkerülésével, Korzika szigetéről akart Svájcba kivinni eladás céljából tulajdonosa, egy dúsgazdag spanyol bankár.

A Fiatal lány feje című, 1906-ban született festményt kedden repülőgéppel szállították a Franciaországhoz tartozó földközi-tengeri szigetről Madridba, ahol a Zsófia királynéról elnevezett kortárs művészeti múzeumban helyezték letétbe arra az időre, amíg végleges döntés születik a sorsáról.

A tulajdonos, Jaime Botin bankár 2012 óta próbálkozott a 25 millió euró, vagyis 7,7 milliárd forint értékűre becsült festmény külföldi értékesítésével, de a spanyol hatóságok a nemzeti kulturális örökség részévé nyilvánították azt, és megtiltották az országból való kivitelét arra hivatkozva, hogy az alkotó szóban forgó korszakából nem található hasonló mű Spanyolországban.

Miután a spanyol hatóságok korlátozó intézkedését májusban a legfelsőbb bíróság is helybenhagyta, a bankár Korzika szigetén kért kiviteli engedélyt a festményre, abban reménykedve, hogy kijátszhatja a francia hatóságok éberségét. A korzikai vámosok azonban július 31-én lefoglalták a képet a tulajdonos jachtján Calvi város kikötőjében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.