52 millióért vittek el egy Berény-festményt

Berény Róbert Nő pohárral című fauve festménye kelt el a legmagasabb áron a Kieselbach Galéria hétfő esti aukcióján, amelyet a Marriott Hotelben tartottak Budapesten.
A mintegy 200 tételt számláló aukciós anyag szinte összes darabja gazdára talált. Közülük Berény Róbert plakátokról és könyvcímlapokról is jól ismert Nő pohárral című festménye, amelyre 40 millió forinttól licitálhattak az érdeklődők, 52 millió forintért kelt el. Az 1905-ben készült festményt azért is tartják fontos műnek a szakértők, mert nemcsak az első magyar fauve műnek számít, hanem nemzetközi viszonylatban is az irányzat első alkotásai között szerepel.

Élénk érdeklődés övezte Rippl-Rónai József Medgyessy Ferenc mintázza Rippl-Rónai szobrát a kaposvári Róma villában című, 1913-as védett pannóját, amelynek kikiáltási ára 22 millió forint volt, és végül 28 millió forintnál ütötték le.

Szintén 28 millió forintért talált gazdára Orbán Dezső Csendélet almákkal és virágokkal című festménye.

Az évtizedek óta külföldön pihent és nemrég hazakerült Kádár Béla Kompozíció gyümölcsöstállal és hegedűvel című olajképe szintén magas áron, 36 millió forintért kelt el, kikiáltási ára 20 millió forintról indult. Az alkotás jelentőségét többek között az adja, hogy eddig csak Rónai Dénes 1926 körül készült fekete-fehér üvegnegatívjáról volt ismert.

A tételek közül szintén figyelemre méltó áron talált gazdára Gulácsy Lajos Romantikus táj nőalakokkal című olajképe, amely jelentős licitemelkedés mellett végül 34 millió forintért talált gazdára.

Nagy volt az érdeklődés Czigány Dezső Körtés csendélete iránt is, amelyet a festő franciaországi tartózkodása alatt, élete legnyugodtabb periódusában készített. A kép kikiáltási ára 16 millió forint volt, és végül 25 millió forintnál ütötték el.

Magas árát fizettek Batthyány Gyula 1927 körül festett A király unatkozik című pannójáért, amely közel nyolcvanéves lappangás után a közelmúltban bukkant elő. A kép kikiáltási ára 18 millió forint volt, majd 26 millió forintért vitte haza új tulajdonosa.

A tételek között több kép értéke is meghaladta becsértékének felső határát, és élénk licitemelkedés mellett kelt el a hétfő esti árverésen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.