Világpremier Budapesten: a Kékszakállú 3D-s technikával

3D-s vizuális technikát alkalmazó produkciót mutatnak be 2011. szeptember 9-én a budapesti dalszínházban. A kékszakállú herceg vára című Bartók-operát hármas koprodukcióban, a kínai állam, a velencei La Fenice színház és a Magyar Állami Operaház részvételével mutatják be - olvasható az Operaház honlapján.

A különleges együttműködésről Győriványi Ráth György, az Operaház főzeneigazgatója számolt be blogjában. A produkció lényege: a  kuriózumnak számító kísérlet. Másik fontos célja pedig az, hogy Kínában is hallható legyen Bartók műve. Az est ötletgazdája Francesco Stochino Weiss producer, koreográfusa valószínűleg kínai lesz, aki olasz díszlettervezővel és hazai jelmeztervezővel viszi színre a művet, amelynek a magyar alkotók és közreműködők adják autentikusságát.

A darabban Juditot a nemzetközi operaszínpadok jelenleg egyik legismertebb mezzoszopránja, Komlósi Ildikó énekli, a herceg szerepére még keresik a legalkalmasabb hazai basszistát.

A kékszakállú herceg várát szemüvegben tekintheti meg a budapesti közönség, amely úgy lesz részese a színpadi produkciónak, akárcsak a világ mozilátogatói a 3 dimenziós filmeknek.

A bemutató tehát több szempontból is különleges esemény lesz, de egyediségét mindenképpen az adja, hogy olyan vizuális technikát alkalmaznak, amely a nemzetközi operaéletben még ismeretlen. A koncepcióról csak annyi bizonyos, hogy ezúttal csak mozifilmek adta érzeteket élhet meg a színházi közönség.

A Bartók egyfelvonásosa után Ravel Bolerója hangzik majd el. Egyelőre két előadást terveznek (szeptember 9-10.), siker esetén azonban repertoárra veszik a műsort.

 

Komlósi Ildikó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.