3,15 milliárd forintot kap a médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja

Jövőre 3,15 milliárd forint jut a médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjára - tájékoztatott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

1,23 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre a helyi és körzeti rádiók és televíziók működési költségeinek és műsorainak támogatására, valamint 1,92 milliárd forint a független filmek készítésére - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A filmes támogatások között új elem a történelmi dokumentumfilmek készítésére vonatkozó, 130 millió forintos keretösszegű pályázat, amelynek nyertesei legfeljebb 30 millió forintot kaphatnak egész estés dokumentumfilmek készítésére.

Mint írták, a pályázat ösztönözni kívánja, hogy a különféle gyűjteményekben, film-, fotó- és hangtárakban rejlő, szakértők bevonásával feldolgozott kulturális értékek, archív anyagok, a kapcsolódó szakirodalmak széles nyilvánosságot kaphassanak a filmeken keresztül, amelyek oktatási célokra is felhasználhatók lesznek. Ezekben az alkotásokban lehetőség nyílik fikciós tartalmak beépítésére is.

A médiatanács jövőre is meghirdeti a már jól ismert pályázatát a "nem egész estés" filmekre: az ismeretterjesztő alkotások terveit váró Kollányi Ágoston-pályázatra 250 millió forintot, a dokumentumfilmek készítését ösztönző Ember Judit-pályázatra 330 millió forintot különítettek el.

A televíziós játékfilmek készítésére a Fehér György-pályázaton 600 millió forint, forgatókönyvek írására az Egri Lajos-pályázaton 10 millió forint, a kísérleti és kisjátékfilmekre a Huszárik Zoltán-pályázaton 75 millió forint áll rendelkezésre.

Animációs alkotásokra a Macskássy Gyula-pályázaton 180 millió forint, a Magyar Média Mecenatúra programban korábban már támogatott animációs filmek további epizódjainak elkészítésére a Dargay Attila-pályázaton 250 millió forintra lehet pályázni.

A tavaly először meghirdetett, a rádiós hangjátékok készítését célzó Cserés Miklós-pályázat büdzséje 50 millió forint. Folytatódik az online videók létrehozását ösztönző Neumann János-pályázat 25 millió forintos keretösszeggel, ennek ötöde a határon túli pályázók számára lesz elkülönítve, és 20 millió forint jut a váratlanul bekövetkező fontos vagy érdekes eseményekről készülő filmek gyors támogatására az Escher Károly-pályázatban.

A közlemény szerint a közösségi médiaszolgáltatók jövő évi működési és üzemeltetési kiadásainak ellentételezésére már idén novembertől megpályázható 400 millió forintos keret áll rendelkezésre, műszaki fejlesztéseikre jövő májustól 110 millió forintos keretre lehet pályázni. A helyi és körzeti televíziók műsorainak gyártására szóló támogatásra áprilistól 420 millió forint, a helyi és körzeti rádiók számára erre a célra márciustól 300 millió forint használható fel.

Közölték, a médiatanács 2011 óta 64 pályázati eljárásban közel 9,5 milliárd forint értékben nyújtott támogatást "nem egész estés" filmekre, illetve helyi és körzeti médiumok műsoraira és működési költségeire vonatkozóan.

A médiatanács programjának célja, hogy "támogassa a sokszínű médiapiacot és szereplőit, a nívós, hazai készítésű, közérdeklődésre számot tartó filmalkotások és hangjátékok létrejöttét, a mozgóképművészet fejlődését a nézők, hallgatók kulturális és tájékozódási igényeinek figyelembe vételével".

A mecenatúra program ösztönözni kívánja a közszolgálati célú műsorszámok bemutatását nemcsak a közszolgálati, hanem más, kereskedelmi televíziókban, rádiókban is, hiszen a Médiatanács arra törekszik, hogy a támogatásnak köszönhetően megszülető alkotásokat a nézők, hallgatók lehető legszélesebb köre érhesse el - olvasható a médiatanács közleményében. (hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.