30 millió a haldokló zseni szerelmesleveléért

Nyolcvanhatezer fontért (közel harmincmillió forintért) jutott hozzá a londoni Keats múzeum egy árverésen a brit költőóriás utolsó szerelmesleveléhez.

A tuberkulózisban szenvedő John Keats 1820-ban hampsteadi otthonából írta a levelet fiatal menyasszonyának, Fanny Brawne-nak, akivel betegsége miatt sohasem lehettek egymáséi. A 25 éves költő egy évvel később Rómában hunyt el.

A Bonhams londoni aukcióján kalapács alá került levélben Keats "szegény fogolynak" nevezi magát, mert betegsége miatt meg sem csókolhatja szerelmét, az Óda a csalogányhoz vagy az Utolsó szonett (Bright Star) című költeményei múzsáját. A lezárt levélre még ráfirkantotta: "jobb lenne, ha ma nem jönnél". Ez a momentum is szerepel a Jean Campion rendezésében két éve készült Fényes csillag című életrajzi drámában, amely a romantikus költő és a szomszédságába költözött fiatal lány szerelmének állított emléket.

Keats harminc szerelemes levele közül a többi magángyűjtők tulajdonában van. A rekordáron elkelt dokumentum a Keats Házban látható majd. "Ez a levél és a Keats Ház többi kiállítási tárgya segíteni fog a hazai és a külföldi látogatóknak, hogy mélyebben megismerhessék Keats életét, és azt szenvedélyt, amely olyan csodálatos művek megteremtésére sarkallta" - fogalmazott Michael Welbank, a Keats múzeum illetékese.

(Forrás: mult-kor.hu)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.